DF

DF sa predstavnicima OSCE/ODIHR- a

"Nisu otklonjene prepreke za fer i demokratske izbore"

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović, predsjednik kluba i poslanici dr Branka Bošnjak i Predrag Bulatović, sastali su se danas sa predstavnicima OSCE/ODIHR- a. Tema sastanka su bili predstojeći predsjednički izbori i ambijent za njihovo održavanje, saopšteno je iz ove partije.

Predstavnici DF-a su ocijenili da ambijent uoči predstojećih predsjedničkih izbora nije povoljan jer vladajuća partija nije otklonila prepreke da oni budu fer i demokratski.

"Već šta više pojačali su partijsko prisustvo i uticaj u svim državnim strukturama sa ciljem još jedne grube zloupotrebe državnih resursa. Dodatno su preduzeli nezakonite i brutalne aktivnosti za smjenu članova javnog servisa RTCG, kako bi izvršili kompletne kadrovske promjene i ovaj medij stavili u funkciju vladajuće partije. U ovom trenutku dodatno je podijeljena politička scena i povećane su tenzije, što može značajno nepovoljno uticati na sve aspekte predstojećih izbora", ocijenili su predstavnici DF-a na sastanku.

Povodom preporuka OSCE/ODIHR iz janura 2017. godini predstavnici DF-a su detaljno upoznali njihove predstavnike "sa svim slabostima izbornog zakonodavstva, te poslednjim jednostranim izmjenama koje su pripremili i sami usvojili predstavnici vladajuće većine".

Predstavnici DF-a su izrazili nezadovoljstvo ulogom OEBS-a, odnosno posmatračke misije OSCE/ODIHR u praćenju izbora koji su održani 16. oktobra 2016. godine, kao i sa sačinjenim konačnim izvještajem.

"DF smatra da je taj izvještaj neobjektivan i pristrasan i da u suštini služi za pokrivanje brojnih neregularnosti DPS-a, kako prije samih izbora, tako i na  dan izbora. Posebno se to odnosi na neuočavanje montiranog državnog udara, koji je imao za cilj da DPS održi na vlasti, da ubrza prijem Crne Gore u NATO, a kasnije i brutalan politički, državni i sudski progon DF-a i njegovih lidera. Šta više, OEBS je u svom izvještaju sva ova pitanja, relativizovao ili ignorisao. Nedopustivo su se bavili i pitanjima političke sadržine o toku kampanje i uz to utvrđivali potpuno pogrešne ocjene", saopšteno je.

Predstavnici DF-a su ih posebno upoznali sa "njihovim progonom odnosno o montiranim procesima tzv. Državni udar i tzv. Pranje novca".

"Zbog svega toga DF je bio prinuđen da se vrati u Parlament s punim kapacitetom ali je ostao privržen ideji zajedničkih protesta sa ostatkom opozicije, jer je to jedini način da se izdejstvuju fer i slobodni izbori, kroz izmjenu cjelokupnog izbornog zakonodavstva uz formiranje Prelazne Vlade po sistemu koministara koja bi dovela do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora", zaključeno je u saopštenju DF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.