Bulatović: DF nema opravdanja za bojkot predsjedničkih izbora
Predrag Bulatović

Opozicija da se okupi oko zajedničkog nestranačkog kandidata

Bulatović: DF nema opravdanja za bojkot predsjedničkih izbora

Demokratski front (DF) nema racionalnog opravdanja za bojkotovanje predsjedničkih izbora, imajući u vidu da bojkot parlamenta nije dao očekivane rezultate, kazao je funkcioner tog političkog saveza, Predrag Bulatović, i pozvao opoziciju da se okupi oko zajedničkog nestranačkog kandidata.

Bulatović je podsjetio da je DF nedavno odlučio da se vrati u parlament u punom kapacitetu.

“Između ostalog i zato što je bojkot parlamentu koristio Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i u sebične svrhe jednog broja partija koje nijesu željele saradnju sa nama”, kazao je Bulatović agenciji Mina, prenosi Rtcg.

Kako je naveo, DF je ulaskom u parlament poslao poruku da opozicija treba da bude što je moguće više jedinstvena i da ima koordinirane akcije, iako su ih u protekloj godini sve političke partije odbijale za bilo kakvu vrstu komunikacije.

“Nakon učešća na hercegnovskim, izborima na Cetinju i pripremi za beranske izbore i svega što se dešavalo, mi nemamo racionalnog opravdanja da možemo prići bojkotu predsjedničkih izbora, imajući u vidu da bojkot parlamenta nije dao očekivane rezultate”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, u DF-u smatraju da bi to bilo učvršćivanje vlasti DPS-a “koji bi se prošetao” i sa nekim izmišljenim kandidatima fngirao širinu predsjedničkih izbora.

“Naš je stav da sve parlamentarne opozicione partije, uz nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, treba da se okupimo oko zajedničkog, vanstranačkog kandidata”, istakao je Bulatović.

Na pitanje da li misli da je takav dogovor opozicije moguć, on je rekao da DF želi i dalje da vjeruje da će relevantne i najuticajnije političke partije u to ubijediti “marginalne i sujetne političke ličnosti”.

Sve drugo, smatra Bulatović, usložnjava situaciju, ali ne isključuje mogućnost da se pobijedi kandidat DPS-a, ma ko on bio.

Upitan šta će uraditi ako do dogovora, ipak, ne dođe, on je rekao da DF kao ozbiljan politički subjekt razrađuje sve moguće varijante.

“Ali je nama ovo prioritet i u ovom trenutku insistiramo da je to najvažnija stvar. Još jednom pozivamo one koji imaju uticaj i znanje da učinimo istorijsku stvar i da se ujedinimo, čak i bolje nego 2013. godine, kada je i ostvarena pobjeda tadašnjeg predsjednika DF-a na predsjedničkim izborima”, naveo je Bulatović.

Na pitanje da li DF ima nekog konkretnog kandidata u vidu, on je odgovorio da su spremni da razgovaraju o tome sa ostalim opozicionim partijama.

“Imamo određena razmišljanja, ali nijesmo tvrdi i isključivi. Mi želimo da imamo jedinstvo i kredibilnog vanstranačkog kandidata”, dodao je Bulatović.

Na pitanje do kada će čekati reakciju kolega iz opozicije na predlog DF-a, on je rekao da postoji dilema kada će biti predsjednički izbori.

Bulatović je naveo da je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, ranije najavio da će raspisati predsjedničke izbore do 21. decembra.

“To je bio usaglašeni rok sa Milom Đukanovićem. Očigledno je da se nešto u političkom smislu “kuva”. Jedna od stvari koju uočavam je da DPS ne želi da uđe u predsjedničke izbore dok ne osvoji Televiziju Crne Gore”, rekao je on.

Kako je naveo, DPS želi da ima sve televizije u Crnoj Gori pod svojom kontrolom.

“Usvajaju izborno zakonodavstvo da bi dobili pozitivne stavove svojih korumpiranih lobista u međunarodnim institucijama, i to su sve kombinacije za raspisivanje izbora i određivanje datuma”, dodao je Bulatović.

On je rekao da DF neće žuriti i da je poziv ostalim opozicionim partijama otvoren.

“Velika je odgovornost bilo koje političke partije da izađe i saopšti ime svog stranačkog kandidata, svog funkcionera. To bi vodilo ka razjedinjavanju i miniranju ovoga što DF predlaže”, kazao je Bulatović.

Na pitanje da li postoji prostor za saradnju sa drugim parlamentarnim opozicionim subjektima, s obzirom na to da takozvana građanska opozicija odbija sve njihove inicijative, Bulatović je kazao da nijesu imali zvaničnu komunikaciju ili pregovore sa tim političkim subjektima.

“Imamo normalnu komunikaciju u parlamentu. Ne planiramo, za sada, da vodimo parcijalne razgovore ni sa kim, što ne znači da isključujemo da DF proširi svoj politički uticaj komunikacijom i sa vanstranačkim ličnostima, i sa političkim partijama koje su van parlamenta, i na druge načine”, saopštio je Bulatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.