Miličković: Pretvaraju Crnu Goru u ludnicu, to im narod više neće dozvoliti
Foto:PR Centar

Poslanike ne interesuje glasač i simpatizer

Miličković: Pretvaraju Crnu Goru u ludnicu, to im narod više neće dozvoliti

Poslanici u Skupštini Crne Gore trebalo bi da slijede primjer kolega Aleksandra Damjanovića i Andrije Popovića i da podnesu zahtjev za izmjene i dopune izbornih zakona i usklade ih sa Ustavom, poručili su predstavnici Grupe građana „Građanska akcija“.

Podnosilac kandidature za predsjednika Crne Gore, Vasilije Miličković, rekao je da se pandorina kutija u Crnoj Gori otvorila, nakon što su se, poslanici Aleksandar Damjanović i Andrija Popović juče u Parlamentu, izjasnili da se zalažu za sistem otvorenih lista i da su fer i demokratski izbori nemogući bez neposrednog izbora narodnih poslanika.

„Želim da im se zahvalim na političkom šamaru, koji su juče opalili liderima partija u crnogorskom parlamentu. Golub je iskočio. Sada su na potezu ostalih, 79 poslanika i njihovi lideri da, koliko je sjutra, podnesu zahtjev za izmjene i dopune izbornih zakona i usklade ih sa Ustavom“, poručio je Miličković u PR Centru.

Sistem otvorenih lista, kako je kazao, vraća nadu da građani konačno mogu da biraju najsposobnije, najstručnije, najmoralnije poslanike.

„Konačno, šansu će dobiti crnogorski ovovremeni Andrije, Alberti Ajnštajni i Nikole Tesle, naši mladi, koji napuštaju Crnu Goru, samo zbog toga što nisu obukli prljave partijske dresove. Zarobili su lideri partija građane i pretvorili ih u robove. A na to, oni nemaju pravo. Golub iz pandorine kutije se više ne vraća“, poručio je Miličković.

On je kazao da lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović više neće biti u prilici da bira poslanike „poput kriminalaca Svetozara Marovića, Kuljača, raznih Pavićevića i zabavljača poput Marte Šćepanović i Luiđa Škrelje“.

„Šćepanović i Škrelja su se juče sprdali sa građanima, kada su razriješili civilno lice u Javnom servisu, a dovode provjereni DPS kadar Slobodana Pejovića. Pretvaraju Crnu Goru u ludnicu. To im ovaj narod više neće dozvoliti“, kazao je Miličković.

On smatra da u sistemu otvorenih lista, 80 odsto sadašnjih „partijskih poslanika“ ne bi bilo u novom sazivu Parlamenta.

„Nego će narod birati stručne i profesionalne ljude, a oni će se truditi da opravdaju povjerenje građana koji su ih zaokružili. Neće više poltronisati svojim liderima. Jer, danas poslanici poltronišu liderima i apsolutno ih ne interesuje glasač i simpatizer“, ocijenio je Miličković.

On je kazao da je „zastiđe“ da lider na listi na Cetinju Aleksandar Bogdanović „u trgovini“ postane ministar kulture.

„To je trgovina i dva odbornika na Cetinju ucijenili su jedan moćni, koruptivni DPS da izaberu drugoga gradonačelnika“, rekao je Miličković.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, kazao je da su zakoni koje je na jučerašnjoj sjednici usvojila Skupština Crne Gore, glasovima partijskih poslanika, neustavni.

„Nama je jasno da građani ne mogu da biraju narodne poslanike u skladu sa Ustavom i mi godinama ukazujemo na krađu izborne volje birača od strane partijskih vojnika“, rekao je Vujičić.

On je predložio predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću da podnese ostavku, ili da se izvini građanima, jer je, kako je rekao, partijski mandat dodijelio sam sebi „korupcijom i diskriminacijom“.

„A nije ga dobio od naroda koristeći jednako biračko pravo“, poručio je Vujičić.

On je kazao da će Zaštitnik ljudskih prava, sudije Ustavnog suda, Vrhovni državni tužilac, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, akademici, nevladin sektor i  mediji jednom morati da pojasne građanima „zašto o ovoj krađi ćute“.

Vujičić je naveo da poslanike neposredno biraju građani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Kosova, kao i birači širom Evrope.

„Samo građanima Crne Gore i Srbije, Evropska Unija (EU) ne preporučuje neposredni izbor narodnih poslanika. Pozivamo, po ko zna koji put Deelegaciju EU i šeficu mislije OEBS-a da prestanu da ćute i da dozvole partijskim poslanicima da vrate građanima Crne Gore pravo koje su imali od 1905. godine, pa skoro do proglašenja nezavsine Crne Gore“, rekao je Vujičić.

On je pozvao Javni servis da organizoavnjem emisija na temu neposrednih izbora ukaže građanima na osnovno političko pravo, koje je, kako je kazao, propisano Ustavom, a koje „potkrada“ rukovodstvo političkih partija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.