Božidar Vujićić, foto: Pr Centar

Pozdravili formiranje Radne grupe u kojoj bi bilo raspravljano o uvođenju otvorenih lista

"Sudbina Crne Gore nije u rukama birača, već u rukama desetak lidera političkih partija"

Formiranje radne grupe u kojoj bi bilo raspravljano o uvođenju otvorenih izbornih lista je neophodno, zbog toga što sudbina Crne Gore nije u rukama birača, već u rukama desetak lidera političkih partija, ocijenjeno je iz Grupe građana „Građanska akcija“.

Iz te organizacije su reagovali na izjavu poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Miodraga Vukovića, koji je, ranije danas, ocijenio da pitanju otvorenih izbornih lista ne treba pristupiti na ishitren, isključiv i jednostran način, već da je potrebno što prije formirati Radnu grupu i početi ozbiljan razgovor na tu temu.

Predstavnik Grupe Građana "Građanska akcija", Božidar Vujičić, rekao je da Ustav ni jedne države pa ni Crne Gore ne određuje vrstu izbornog sistema, navodeći da Ustav drugih država i Crne Gore jasno određuje biračko pravo. 

„Biračko pravo je jedno od osnovnih ljudskih prava i temeljno političko pravo. Ustav Crne Gore je odredio da je biračko pravo neposredno. Ustavni sud se obratio donosiocu Ustava, Skupštini Crne Gore, za tumačenje termina neposredno biračko pravo, ali se Skupština nije izjasnila. Ustavni sud je donio odluku da neposredno biračko pravo znači da birač ima pravo da lično glasa“, naveo je Vujićić u reagovanju dostavljenom PR Centru.

Prema njegovim riječima, državljani Crne Gore ne mogu da ostvare Ustavom propisano biračko pravo.

„Ne mogu neposredno da biraju i ne mogu da budu birani pod jednakim uslovima. U Crnoj Gori, birači daju legitimitet Skupštini, a ona je svakako sačinjena suprotno članu 83 Ustava, pa je samim tim neustavna i ne predstavlja izraz istinske volje birača“, istakao je Vujičić.

On je poručio da bi Crna Gora trebalo da pripada državljanima Crne Gore.

„Praktično Crna Gora pripada liderima partija koji daju saglasnost na redosljed na izbornim listama i sebe postavljaju na prvo mjesto, tako da oni biraju prvo sebe za poslanika, a onda i najbliže saradnike umjesto da njega i sve ostale biraju građani i to pod jednakim uslovima“, rekao je Vujičić.

On smatra da je poseban problem ravnopravnost žena čiju vrijednost su, kako je naveo, lideri partija procijenili tako što je svaki treći kandidat na listama pripadnica ženskog pola.

„Zbog dodjele mandata po redu sa liste, kandidatkinje su još jednom diskriminisane, jer je šesta diskriminisana u odnosu na treću. Sudbina Crne Gore nije u rukama birača, već u rukama desetak lidera političkih partija“, poručio je Vujičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.