Sve učestalije ekstremno niske i visoke temperature
ilustracija

Klimatske promjene

Sve učestalije ekstremno niske i visoke temperature

Klimatske promjene u Crnoj Gori su u posljednjih nekoliko godina prouzrokovale učestalije ekstremno visoke maksimalne i minimalne temperature, češće i duže toplotne talase, veći broj tropskih dana i tropskih noći - kazala je Pobjedi načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Mirjana Ivanov.

Osim toga, karakteristika je i manji broj mraznih dana, kao i učestalija pojava suša.

Zabrinjava podatak, kako ističeona, da proljeće karakteriše najveći deficit padavina od oko 20 odsto skoro preko cijele teritorije Crne Gore.

Za ljetnju sezonu rezultati modela daju smanjenje padavina u iznosu od 10 odsto u zetsko-bjelopavlićkom regionu i u regionu karsta (od Nikšića prema Cetinju), do 15 odsto na Primorju.

- Prekid sušnog perioda praćen je jakim intenzitetom padavina, dok u proljeće, ljeto i zimi, naročito od 80-ih godina, uglavnom dominira negativan trend padavina, ali u okviru normalnih granica - kazala je Ivanov dodajući da postoje i promjene u raspodjeli padavina tokom godine.

Što se tiče najznačajnijih meteoroloških ekstremnih fenomena, kako je navela sagovornica Pobjede, uočene su suše, šumski požari i toplotni talasi.

- Prisutne su i pojave jakih kiša koje dovode do poplava, kao i oluja u sklopu ciklonskih aktivnosti. Isto tako prisutne su sniježne oluje i mrazevi, oštre zime sa temperaturom ispod 20 stepeni Celzijusovih u planinskim oblastima i krajnjem sjeveru i kumulonimbusni oblaci sa gradom i udarima groma - ističe Ivanov.

Govoreći o prognozama, odnosno kakve nas klimatske promjene očekuju u narednom periodu, naša ekspertkinja ističe da prema rezultatima regionalnog modela EBU-POM promjene srednje sezonske temperature tokom posmatranog perioda 2001- 2030. po A1B scenariju, kreću se u opsegu od 0,6 do 1,3 stepena Celzijusovih u zavisnosti od sezone i oblasti Crne Gore.

- Izuzev jeseni, uočljivo je da su promjene temperature značajnije za sjeverni, planinski dio Crne Gore, u poređenju sa manjim promjenama u oblasti bližoj Jadranskom moru. Najveće promjene su tokom ljetnje sezone, sa vrijednostima od 1,3 stepena na sjeveru i jedan stepen Celzijusovih u priobalnoj oblasti. U toku zime, promjene u priobalnom dijelu su oko 0,5 stepeni, dok u sjevernom dijelu imamo povećanje temperature za 0,9 stepeni - kazala je Ivanov.

Pozitivne promjene padavina, odnosno njihovo povećanje, očekuje se u toku ljeta za centralne oblasti Crne Gore i za proljeće u djelovima koji se graniče sa Bosnom i Hercegovinom.

“Ove pozitivne promjene su jako male i kreću se do pet odsto, u odnosu na vrijednosti baznog perioda, 1961-1990. U drugim oblastima Crne Gore tokom zime i proljeća, modelski rezultati pokazuju smanjenje padavina do 10 odsto”, naglašava Ivanov.

Sektori koji su najosjetljivi na klimatske promjene, objašnjava  sagovornica Pobjede, su poljoprivreda, šumarstvo, vodni resursi, obalski pojas i zdravlje ljudi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.