Putin poručio Grefu da ne škrtari i da riješi problem
Putin i Gref

Riječ je o 1,1 milijardi eura duga

Putin poručio Grefu da ne škrtari i da riješi problem "Agrokora"

Ruski predsjednik Vladimir Putin na ručku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kom je bio i glavni direktor Sberbanke Herman Gref, interesovao za dug "Agrokora" ruskim bankama i da je poručio Grefu da ne škrtari i da riješi taj problem.

Putin je u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi dug" Agrokora" prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi eura.

"A koliko godišnje zarađuje Sberbanka?", interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: "12 do 13 milijardi eura". Putin se na to nasmijao i rekao: "Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda". Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru riječima: "Pa u čemu je problem, riješite to odmah", prenosi Jutarnji.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske vlade.

"Naravno, lično ne učestvujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu da pregovaram u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam da posredujem kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rješavaju", navela je hrvatska predsjednica.

Grabar Kitarovićeva je, ruskim domaćinima jasno rekla da država nije nacionalizovala "Agrokor" i da država ne može preuzeti na sebe dugove.

"Treba, međutim, omogućiti svima, pa i Sberbanci, da učestvuje u procesu koji je pred nama. Voljela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose između Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno nego korporativno pitanje. Riječ je o funkcionisanju tržišne privrede, ali okolnosti su takve da je glavni cilj samog ''leks Agrokora'' bio da se osigura stabilnost ekonomije", dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Međutim, hrvatska predsjednica smatra da u procesu postoje još određene nedoumice koje treba raščistiti i izrazila je želju da se i Sberbanka u to uključi.

Kada su je novinari u Moskvi pitali šta će biti ako se dokaže da je Sberbanka putem "Agrokora" učestvovala u pranju novca, odgovorila je da onda institucije treba da preuzmu inicijativu. "U to politika ne smije da se miješa, i o tome neću da spekulišem", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.