Naučnici napravili robotizovanu meduzu veličine čovjeka
Cyro

Baterije će se puniti strujom koju će dobijati izvlačenjem vodonika i kiseonika iz vode

Naučnici napravili robotizovanu meduzu veličine čovjeka

Velika autonomna robotizovana meduza trebala bi istraživati morske dubine, ali i koristiti za ratne operacije. Naučnici Virginia Techa proizveli su veliku nadograđenu verziju svojeg robota veličine dlana “RoboJelly meduze“, koji su razvili još 2009. godine.

Robot razmjera 1,7 metara kojem su dali ime Cyro prema latinskom nazivu meduze cyanea capillata, težak je 77 kilograma, a sastoji se od metalne strukture prekrivene silikonskim tijelom, i u sebi sadrži punjive nikal-metal-hidrid baterije koje mu daju pogon, metalne ruke koje mu uz pomoć sistema motora omogućuju kretanje ispod površine vode, i brojne senzore i instrumente potrebne za izvođenje naučnih zadataka, kao i računar koji predstavlja mozak čitavog sistema.

Metalne ruke robota su spojene na silikonsko tijelo na taj način da se dobije imitacija kretanja prave meduze što djeluje prilično impresivno kada se postavi u vodu.

Pored svega toga Cyro će u sebi sadržati eksperimentalni energetski sistem koji bi mu jednog dana trebao omogućiti autonomiju nedjeljama (možda i mjesecima), jer je u stanju sam puniti baterije strujom koju će dobijati izvlačenjem vodonika i kiseonika iz vode.

Naučnici navode kako ovaj model koji je prikazan u videu nije još spreman za istraživanje morskih dubina, već samo demonstrira osnovnu mehaniku kretanja, dok je iduća verzija već u proizvodnji, a ona će biti opremljena upravo navedenim energetskim sistemom.

 

(Izvor: Tehnologija.me)