U dugovima grad koji zarađuje milione eura

Dug grada Ohrida iznosi 15 miliona eura

U dugovima grad koji zarađuje milione eura

U Ohridu turisti svakog ljeta ostavljaju milione eura, ali zbog nesuglasica u vlasti račun grada je blokiran.

Zbog svoje viševjekovne historije i jezera koje bi mnogi izabrali umjesto mora, Ohrid je omiljena destinacija stotina hiljada turista. Broj noćenja na godišnjem nivou prelazi milion, zbog čega, iako je riječ o manjem gradu, Ohrid ima Fakultet za turizam.

Koliko turizam donosi novca Ohridu objasnio je Zoran Tuntev, profesor sa Fakulteta za turizam, koji kaže da u ovom gradiću samo tokom Prvog maja bude dvadesetak hiljada ljudi više nego što nego on ima stanovnika, a što, ako u prosjeku troše po 50 eura na dan, znači znatnu zaradu, ne računajući ljetnu sezonu kada turisti ostavljaju milione eura.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović kaže da je Ohridsko jezero ovih dana mirno, ali da se isto ne može reći i za lokalnu političku scenu.

Paradoksalna blokada računa

Ohrid je već dugo poligon za obračun dvije najveće makedonske partije - VMRO-DPMNE-a, vladajuće u državi i SDSM-a, koja je na vlasti u gradu, kaže reporter Goranović i dodaje da je zbog toga, iako strani turisti tamo svakog ljeta ostave milione eura, došlo do paradoksalne blokade računa grada.

Gradonačelnik za to krivi centralnu vlast, jer je, tvrdi, Grad na sebe preuzeo zaštitu nacionalnog državnog dobra - Ohridskog jezera.

"Ovo je potpuna politička opstrukcija koju vrši centralna vlast, a koja je drugačije političke provinijencije od moje. I sve ovo oni ne razumiju i ne žele da razumiju. Mi smo se kao opština našli pod ekonomskim embargom od centralnih vlasti", kaže Aleksandar Petreski, gradonačelnik Ohrida.

Međutim, ocjena tamošnjeg dugogodišnjeg novinara Borisa Đorđioskog je - ne postoji samo jedan krivac.

"Umesto da zajednički deluju, da unapređuju turizam i Ohrid kao jedan od najlepših gradova u Makedoniji i šire, oni se između sebe prepucavaju, mislim na centralnu i lokalnu vlast", kaže Đorđioski.

Dug od 15 miliona eura

Lokalna vlast nije imala kud. Kako bi nastavili podmirivati obaveze nanose štete sopstvenom gradu, tvrdi Đorđioski.

"Lokalna vlast je stavljena u takvu poziciju da sama odlučuje i da se sama snalazi u celoj ovoj situaciji. Mislim da se snalazi na pogrešan način. Da pomenem još jednom tu neviđenu urbanizaciju - pravi se ceo novi grad u jednom naselju. To Ohrid ne može, sociološki, infrastrukturno, politički, jednostavno ne može da podnese", kaže ovaj novinar.

Ohrid, jedan od centara slovenske pismenosti, ima nemjerljiv značaj za kulturu Makedonije i Balkana.

Rezultat prepirki državnih i lokalnih vlasti je utoliko nevjerovatniji, jer je ogroman broj spomenika kulture upravo pod zaštitom države.

Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svijetu. Smatra se da je nastalo prije četiri miliona godina.

I grad Ohrid jedan je od najstarijih na svijetu prema nekim parametrima, što su samo neki od razloga zbog kojih je UNESCO stavio i grad i jezero pod svoju zaštitu početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

(Izvor:AlJazeera)