Sjutra je Bogojavljenje: U ponoć zamislite želju!
Ilustracija/Foto:Tanjug

Sjutra je Bogojavljenje: U ponoć zamislite želju!

Pravoslavcni vjernici sjutra obilježavaju Bogojavljenje, dan kada se praznuje Isusovo krštenje na rijeci Jordan.

Vjernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju riječima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Smatralo da su dani pogodni za vjenčanja počinjali od Bogojavljenja. Od Božića do Bogojavljenja mrsni su dani; mrsi se i srijedom i petkom, ali se dan uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio. Dani od Božića do Bogojavljenja u narodu se zovu "nekršteni".

Vjeruje se da se, u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vjetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju ljeti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Bogojavljenje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Mi vam predstavljamo 8 narodnih vjerovanja.

1. Otvaranje nebesa 

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, vjeruje se da se dan pred Bogojavljenje, u gluvo doba noći, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se vjeruje da će se sigurno ostvariti.

2. Ogledalce ispod jastuka

Običaj je da neudate djevojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se vjeruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

Pored ogledala stavljale su se svijeće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregrije i ne pukne, pa bi tako mlada djevojka, umjesto da ugleda lik onoga za koga će se udati mogla postati žrtva još jednog narodnog vjerovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

3. Loptice od tijesta

Takođe, u pojedinim krajevima mlade djevojke mijese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te djevojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da djevojka još nije upoznala svog suđenog.

4. Voda sa izvora

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade djevojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegdje se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sjekire, jer se vjeruje da će se na taj način izbjeći svađa među njima.

5. Predskazanje vremena

Običaj je negdje da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snijega, vjeruje se da će godina biti rodna, a vedro vrijeme najavljuje sušnu godinu.

6. Ukrštanje vjetrova najavljuje narednu godinu

Na Bogojavljenje izlazi se na neku vjetrometinu sa malo pepela u ruci. Pepeo se pušta da bi se odredilo koji se vjetra zakrstio, odnosno, koji vjetar je bio pobjednik na Krstovdan. Godina će biti sušna ako duva istočni vjetar, zapadni vjetar predskazuje rodnu godinu, dok južni vjetar predskazuje kišnu i bolešljivu godinu.

7. Kupanje u rijeci za zdravlje

Zarad boljeg zdravlja u rijeci se ritualno izvodilo kupanje pred samo svanuće na Bogojavljenje. Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi.

8. Trka za krst

U rijeku se baca Časni krst, a mladići i nerijetko djevojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Za onoga ko prvi dopliva do njega vjeruje se da će imati sreće tokom cijele godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.