Posljednje Svečevo putovanje

Odlazak u istoriju

Posljednje Svečevo putovanje

Danas se iz Bara posljednji put otisnuo plavim Jadranom, ka svjetlima Barija, čuveni crnogorski feribot Sveti Stefan. Decenijama je bio veza Crne Gore i Italije i bio prozor ka drugoj obali ka kojoj se često hrlilo. Danas će Jadran preći poslednji put, starcu je ukinuta dozvola za plovidbu, ne ispunjava više standarde. Otploviće u istoriju...

Da li će se opet sa proljećem na čuvenoj ruti Bar - Bari pojaviti neki mlađi, novi feribot koji će nositi svečevo ime, vidjećemo. Mnogi su obećali a opet, mnoga su obećanja ostala neispunjena. Tek Svetac danas plovi poslednji put.

A Svetac nije bio samo brod, decenijama je bio jedini izlaz ka Evropi mnogima kojima je Crna Gora bila tijesna. Mnoge crnogorske legende njime su se dokopale Evrope. Svetac je bio i modni guru. Čuvena italijanska moda u crnogorske butike stizala je sa Svecem. Tako stanovnici najmanje komunističke republike u komunističkoj Jugoslaviji ni po čemu nisu oskudijevali u odnosu na drugu obalu. Za to je bio zadužen Svetac i zahvaljujući njemu Crnogorci su se upoznali sa italijanskim modnim brendovima poput Versaćea i Armanija, a oni sa tanjim džepom nosili su italijanske farmerke Carrera i Cassuci.  

Zahvaljujući Svecu bili smo dio  svijeta, ali mu zahvalnost nismo pružili. Kada je prošle godine obilježavano pet decenija kako plovi od Bara do Barija, niko mu se nije sjetio rođendana. Samo su lokalni barski novinari konstatovali da Svetac pola vijeka veže Crnu Goru sa Italijom. Oni kojima je otvorio svijet našli su druge načine putovanja ka tom istom svijetu i nije ih mnogo interesovala Svečeva sudbina i njegov jubilej.

Feribot Sveti Stefan nije bio samo brod i Bar-Bari nije samo brodska linija. Svetac je dio one ljepše crnogorske istorije, a Bar-Bari dokaz da smo nekada i mi bili bitan dio plovidbe Jadranom. Svetac je i u vrijeme ratova i sankcija bivšoj Jugoslaviji bio više od broda. Koliko je samo puta iz Barija u Bar dovezao humanitarnu pomoć u vrijeme kada je sankcijama okovana SRJ o drugoj obali mogla samo da sanja. I tada su se, među paketima humanitarne pomoći, donosili komadi gardarobe. Da Crnogorci ne zaborave i da budu u toku modnih dešavanja u Italiji. Za pet decenija plovidbe Jadranom sklopio je Svetac mnoga prijateljstva pa mu je bilo moguće i tada da plovi i da vrši svoju ulogu modnog gurua koju je decenijama vršio.

Da li će opet sa proljeća neki novi brod sa njegovim imenom nastaviti da plovi od Bara do Barija ostaje da se vidi. Odavno pričaju da Svetac nije rentabilan. Da njime, posebno u zimskim mjesecima slabo ko plovi i slabo ko šalje robu. Svega bi se ponekad zimi na njega ukrcalo dvadesetak kamiona. A ni onih butika u kojima se prodavala italijanska moda u Crnoj Gori više nema. Zamijenili su ih neki globalni brendovi u tržnim centrima. A oni se ne proizvode u Italiji...

Danas se iz Bara posljednji put otisnuo plavim Jadranom, ka svjetlima Barija, čuveni crnogorski feribot Sveti Stefan. Decenijama je bio veza Crne Gore i Italije i bio prozor ka drugoj obali ka kojoj se često hrlilo. Danas će Jadran preći poslednji put, starcu je ukinuta dozvola za plovidbu, ne ispunjava više standarde.

Otploviće u istoriju...

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.