Važno upozorenje: Nova prevara se munjevito širi Fejsbukom
Ilustracija

Oprez!

Važno upozorenje: Nova prevara se munjevito širi Fejsbukom

Sudeći po pisanjima brojnih stranih tech-medija nova prevara kruži Fejsbukom, i mnogo ju je teže uočiti od ostalih.

Better Business Bureau piše, a prenosi N1 da prevara kreće od Fejsbuk profila vaših prijatelja, i to ne njihovom zaslugom.

Prevaranti naime uzmu fotografije vaših prijatelja na Fejsbuku, kako bi kreirali lažni profil.

Onda povuku sve dostupne detalje sa njihovog walla/zida ove društvene mreže, i onda počnu dodavati ostale prijatelje te osobe, suštinski - duplirajući jedan nalog.

Nakon što naprave takvu vrstu inicijalnog kontakta - vi to olako prihvatite, budući da vam je taj Fejsbuk profil poznat već dugo vremena.

Zatim, prevaranti javljaju upravo vama, jer im je potreban novac, "hitno". Vi naravno taj novac uplatite, i riješen "posao".

S druge strane, ova podmukla varka se može spriječiti, tako što ćete ojačati vašu sigurnost na društvenoj mreži, a najlakše je zapravo ne otkrivati mjesto gdje živite ili radite.

Privatnost na Fejsbuku personalizujte samo tako da vaše objave mogu vidjeti vaši prijatelji, ili prijatelji vaših prijatelja.

Ako primite zahtjev za prijateljstvo od nekoga koga već poznajete - dobro provjerite taj profil.

Fotografije i ostale sadržaje držite privatno kako bi izbjegli sve dodatne neugodnosti na Fejsbuku kojih je previše u posljednje vrijeme.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.