Ova aplikacija troši najmanje INTERNETA na pozive!
Foto: Flickr/microsiervos

Viber, WhatsApp, Skype ili Facebook Messenger?

Ova aplikacija troši najmanje INTERNETA na pozive!

Danas gotovo da ne postoji osoba koja ima pametni telefon, a da nema instaliranu barem neku od aplikacija za dopisivanje kao što su WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Skype, koje pored besplatnih poruka, nude i besplatne pozive. Međutim, malo je poznato koliku količinu interneta troše ove aplikacije tokom poziva, pa je istraživanje sajta “Racunalo.com” pokušalo da otkrije baš to.

Testiranje je sprovedeno na dva Samsung Galaxy S5 modela koje pokreće Android 5.0, a razgovaralo se preko 4G mreže. Pozivi su trajali dva puta po pet minuta. Nakon toga, sabran je cjelokupan promet zabilježen na oba uređaja i podijeljen sa 20 kako bi se dobila tačnija prosječna potrošnja po minutu.

Ovim istraživanjem došlo se do sljedećih rezultata:

- Skype: 0,89 MB/min

- WhatsApp: 0,79 MB/min

– Hangouts: 0,63 MB/min

- Viber: 0,55 MB/min

– Line: 0,41 MB/min

- Facebook Messenger: 0,38 MB/min.

Ubjedljivo najmanje troši Facebook Messenger, dok je najveći potrošač Skype koji ujedno nudi i najkvalitetnije razgovore.

Najnovije vijesti iz svijeta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

Racunalo.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.