Muškarci koji češće upražnjavaju seks imaju bolje pamćenje
Ilustracija

Istraživanje

Muškarci koji češće upražnjavaju seks imaju bolje pamćenje

Iako smo to svi vjerovatno znali, dobro je dobiti i naučnu potvrdu za to da vođenje ljubavi blagotvorno utiče na održavanje mladolikog izgleda i funkcionalnost uma.

Nova studija koju je sproveo Univerzitet u Koventriju u Velikoj Britaniji otkrila je da muškarci koji imaju redovan seks, a naročito oni stariji, imaju povećane kognitivne funkcije i pamćenje. 

Da je seks zaista lijek iz snova, pokazuje spomenuto istraživanje u kojem je učestvovalo 6.800 osoba iz Engleske pod vošstvom Hejleja Rajta i Rebeke Dženks. 

Rezultati su pokazali da muškarci između 50. i 89. godine starosti, koji imaju redovan ili češći seks od većine vršnjaka, dobijaju i do 23 odsto više bodova na testovima kognitivne funkcionalnosti, kao i oko 3 odsto bolju memoriju koju pokazuju boljim slaganjem slagalica. 

Da seks utiče pozitivno na usporavanje starosti govori i činjenica da tokom odnosa naše tijelo oslobađa hormon dopamin koji je, između ostalog, jedan od glavnih neurotransmitera u mozgu.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.