Doping skandal: Radna grupa IAAF-a u januaru stiže u Rusiju
Ilustracija

Doping skandal: Radna grupa IAAF-a u januaru stiže u Rusiju

Svjetska asocijacija atletskih federacija (IAAF) saopštila je da će njihova radna grupa 10. i 11. januara naredne godine posjetiti Rusiju, prvi put nakon što je u ovoj zemlji razotkriven doping skandal.

Ruski atletičari su zbog dopingovanja, koje je bilo prikrivano, u novembru ove godine suspendovani od strane IAAF i nemaju pravo nastupa ni na jednom međunarodnom takmičenju.

Naime, Svjetska antidoping agencija (WADA) na čelu sa Dikom Poundom utvrdila je da je doping među ruskim atletičarima veoma rasprostranjen, sistemski, pa čak da je navodno podržan i od države.  

Da bi se suspenzija ukinula Rusija mora ispuniti zahtjeve koje su im postavili iz IAAF-a. Upravo zbog toga radna grupa dolazi u Moskvu kako i utvrdila kakav je odgovor Rusije na doping skandal.

„Uspostavili smo dobar radni odnos što je dobra baza za nađe buduće razgovore i sastanke“, rekao je Rune Anderson, predsjednik radne grupe IAAF-a.

Ukoliko suspenzija ostane na snazi može se dogoditi da ruski atletičari propuste Ljetne olimpijske igre u Rio de Žaneiru koje će se održati od 5. do 21. augusta 2016. godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.