Koliko su bezbjedni silikonski implanti?
Foto: Beta

Istraživanje

Koliko su bezbjedni silikonski implanti?

Dokazi o bezbjednosti silikonskih implanata u grudima i dalje su u manjku, i deset godina nakon što su se ponovo pojavili na tržištu.

Doktor Itan Balk sa Braun univerziteta za Javno zdravlje je rekao da su neophodna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li postoje stvarne veze između silikonskih implanata i dugoročnih posljedica na zdravlje. 

Uvećanje grudi je bio najčešći estetski zahvat u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2014. godine, kada se više od 286.000 žena podvrglo ovim operacijama, a čak u tri četvrtine njih su korišćeni silikonski implanti. 

Za razliku od implanata koji su ispunjeni slanim rastvorom, silikonski implanti su ispunjeni gelom kako bi izgledali i pružali osjećaj prirodnih grudi. 

Američka Uprava za hranu i lijekove je zaustavila prodaju ovih imlanata 1992. godine zbog zabrinutosti javnosti, međutim, oni su ponovo dospjeli na tržište 2006. godine. 

Sprovodeći nova istraživanja, naučnici su pregledali više od 5.000 studija zdravstvenih ishoda nakon operacije stavljanja silikona u grudi. 

Studije koje su sprovedene u Severnoj Americi, Evropi i Australiji, odnosile su se na žene koje su stavile silikonske implante između 1964. i 2003. godine. 

Istraživači su bili zainteresovani za moguće veze između silikonskih gel implanata i nekoliko tipova kancera, bolesti vezivnog tkiva, reumatoidnog artritisa, poremećaja imunog sistema, problema sa protokom krvi, reproduktivih problema i mentalnih bolesti. 

Međutim, za većinu ishoda naučnici nisu mogli da pronađu dovoljno dokaza koji bi implante povezali sa bilo kojim zdravstvenim stanjem. To mogu da urade jedino veća istraživanja. 

Jedno od takvih istraživanja bi se fokusiralo na praćenje zdravstvenog stanja žena od trenutka kada stave implante do trenutka njihove zamjene. 

Na taj način bi se utvrdilo šta implanti rade tijelu i zdravlju u periodu od 5, 10 ili 15 godina.

Izvor: B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.