Ovo je ubjedljivo jedina stvar koja dokazano vraća strast u seksualni odnos
Ilustracija

Seks-post

Ovo je ubjedljivo jedina stvar koja dokazano vraća strast u seksualni odnos

Seksualno zadovoljstvo u vezi svoj vrhunac ima tokom prvih godinu dana, dok nakon toga počinje da se pretvara u rutinu, što može da ima razarajući efekat na vezu.

Brak bez seksa, kao i duge veze bez njega, nažalost su česta pojava u današnjem društvu - što zbog pretrpanih poslovnih rasporeda, što zbog svađa i nesuglasica među partnerima. Ipak, rješenje za to može da bude poprilično jednostavno. Naime, seksualna terapeutkinja Vanesa Marin predlaže seks-post. Pri tome treba odrediti vrijeme u kojem je seks zabranjen - od minimum mjesec dana do koliko god smatrate da možete da izdržite. 

Seksualno zadovoljstvo u vezi svoj vrhunac ima tokom prvih godinu dana, dok nakon toga počinje da se pretvara u rutinu, što može da ima razarajući efekat na vezu, pokazuju istraživanja. To je dovoljan razlog da se svaki par odluči na povremenu pauzu u krevetu. 

"Odreći se seksa u vezi ili braku isto je kao da ste pritisli dugme "Reset" u svom seksualnom životu. Za svakoga je to veliko iskušenje jer ideja da ne možete da imate seks čim vam padne na pamet, čini da partnera želite još više i to jača međusobnu povezanost", objašnjava seksualna terapeutkinja. 

Apstinencija je, takođe, podsjetnik na to da postoji mnogo drugih načina za postizanje intimnosti s partnerom. Ako se seks isključi iz veze, partneri više cijene najobičniji poljubac ili zagrljaj. Vrijeme koje bi inače trošili na aktivnosti u krevetu, moguće je iskoristiti za razgovore o tome šta bi voljeli da isprobaju i koje promjene da uvedu nakon što se period "suše" završi. Terapeutkinja Marin često svojim klijentima savjetuje odricanje od seksa na određeno vrijeme kako bi se bolje upoznali i shvatili šta žele da promijene u odnosu. 

"Klijenti me pitaju koje je idealno trajanje apstinencije, ali univerzalne formule nema, već je najbolje samo da utrostručite period koji inače prolazi od seksa do seksa. Dakle, parovima koji imaju seks jednom nedjeljno savjetujem tronedjeljnu apstinenciju", kaže Marin. 

Jedina i najveća razlika između planirane apstinencije i one koja dolazi kao posljedica trzavica u vezi jeste namjera. Kod planirane apstinecije, partneri mnogo razgovaraju, maze se i razmatraju promjene u seksualnom životu po završetku "terapije".

Izvor: 24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.