Parlamenti moraju jačati nadzornu ulogu
Parlamenti moraju imati jaču konsultativnu i nadzornu ulogu

Krivokapić u UN

Parlamenti moraju jačati nadzornu ulogu

Parlamenti moraju imati jaču konsultativnu i nadzornu ulogu, naročito u novim demokratijama, jer postoji opasnost, naročito u uslovima još sveprisutne ekonomske krize, da države postanu kao ”korporacije”, i da politička elita brani interese finansijskog kapitala, kompanija, lobista više nego što predstavlja snažnog predstavnika svojih građana, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić.

Krivokapić je, sa predsjednikom Interparlamentarne Unije Saber Chowdhury i pomoćnikom generalnog sekretara UN Thomas Gass-om, zatvorio Godišnje Saslušanje u UN, koje se održavalo u sjedištu UN 19. i 20. novembra u Njujorku. Saslušanje je bilo posvećeno ciljevima Održivog razvoja nakon 2015. Učesnici su izrazili zadovoljstvo što će zaključci sa ove Konferencije biti uključeni u Razvojne ciljeve UN nakon 2015.

RKSamKutesa

Krivokapić sa predsjednikom GS UN Kutesom

Krivokapić se danas sreo sa predsjednikom Generalne Skupštine UN Sam Kutesom u sjedištu UN u Njujorku. Razgovarali su o planovima zemalja članica na ispunjavanju Milenijumskih ciljeva nakon 2015, kao i jačanju agende za održivi razvoj, naročito u uslovima jačanja političke i ekonomske nestabilnosti.

Naglasili su da je jačanje saradnje međunarodnih organizacija od presudne važnosti, posebno u Ukrajni gdje su i UN i OEBS stalno prisutne, kako bi zajednički pomogli građanima.

Krivokapić je razgovarao i sa predsjednikom Interparlamentarne Unije Saber Chowdhury-jem o jačanju uloge parlamenata, ali i neophodnosti jačanja parlamentarnih dimenzija međunarodnih organizacija. Chowdhury je izrazio veliko zadovoljstvo uspjehom Skupštine Crne Gore posljednjih godina, što je uspjela da se izbori za svoju jaču ulogu.

RKJensToybergFrandzen

Susret sa Jens Toyberg Frandzenom, pomoćnikom GS UN za politička pitanja

Tokom posjete Njujorku, Krivokapić se sreo i sa Jens Toyberg Frandzenom, pomoćnikom Generalnog sekretara UN za politička pitanja, kao i sa Ivanom Šimunovićem, pomoćnikom za ljudska prava, sa kojima je razgovarao o radu Bečke grupe PS OEBS-a, kojom Krivokapić predsjedava i o zajedničkim aktivnostima UN i OEBS-a u narednom periodu.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.