Netanjahu: Izrael će sam odlučiti kako da se brani

Netanjahu: Izrael će sam odlučiti kako da se brani

Izrael će sam odlučiti o tome kako da se brani, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, dok su ga zapadne zemlje ponovo pozvale da se suzdrži od osvete Iranu.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i grupa G7 najavile su da razmatraju strože sankcije protiv Irana, za koje kažu da će biti uvedene kako bi se Izrael smirio i uvjerio da ne odgovara na iranski napad, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Teheran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael.

Netanjahu se sastao sa britanskim ministrom vanjskih poslova Dejvidom Kameronom i njemačkom ministarkom vanjskih poslova Analenom Berbok, koji su danas posjetili Izrael u nastojanju da spriječe eskalaciju tenzija između Izraela i Irana.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio Kameronu i Berbok na podršci.

"Želim biti jasan - mi sami donosimo odluke i država Izrael će učiniti sve što je potrebno da je zaštiti sam", naveo je Netanjahu.

Kameron je ranije rekao da je jasno da Izrael planira odmazdu protiv iranskog udara, koji je Teheran izveo kao odgovor na napad u kojem su ubijeni vojni zvaničnici u iranskom konzulatu u Siriji, a za koji Iran okrivljuje Izrael.

Nakon više od šest mjeseci rata u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, koji je podigao tenzije na Bliskom istoku, diplomate traže načine da izbjegnu direktan rat između Izraela i Irana.

Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila ispaljenih na Izrael u subotu oboreno je, a nije bilo žrtava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.