Uljarević: Neodrživ pristup PES-a da sjedi na više stolica

Uljarević: Neodrživ pristup PES-a da sjedi na više stolica

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je za Radio Slobodna Evropa da je sve vidljivija inferiornost i servilnost vladajućeg Pokreta “Evropa sad” premijera Milojka Spajića u odnosu na partije ranijeg Demokratskog fronta, a koje su pro-vučićevski i pro-putinovski orijentisane.

Ona je to kazala, komentarišući poteze poslanika Pokreta “Evropa sad” (PES) na Skupštini Savjeta Evrope 16. aprila, na kojoj se glasalo za prijem Kosova u toj organizaciji. Poslanik Spajićevog PES-a Vasilije Čarapić je bio uzdržan, dok je 131 evropski poslanik bio “za”. Uzdržanih je bilo 11, a “protiv” 29.

Dodaje da je PES nova partija bez jasne ideologije, programa i sa neiskusnim kadrovima u politici.

- Sve češće isklizavaju na važnim i vrijednosnim pitanjima. Ako neko pretenduje da bude ozbiljna partija mora imati jasan stav oko ključnih pitanja, a pristup PES-a da sjedi na više stolica nije održiv - ističe ona.

Napominjući da je glas Čarapića u suprotnosti sa onim što je u Prištini kazala ministarka evropskih poslova, Uljarević ukazuje da PES nema usaglašen stav oko nekih bazičnih pitanja.

- A bez toga ne može računati na izgradnju kredibiliteta ni kod naše ni kod međunarodne javnosti - navodi izvršna direktorica CGO.

Uljarević ističe da je Čarapić sam priznao da je imao težak izbor.

- Oni koji ne priznaju Kosovo kao državu će ga kritikovati što je bio uzdržan jer će to čitati kao da je bio “za”. Istovremeno će ga oni koji priznaju Kosovo kritikovati čitajući njegovu uzdržanost kao glas protiv. Tako su i on i partija u pokušaju da se dopadnu svima faktički izgubili kod svih - zaključuje Uljarević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.