Dvanaestogodišnjem Stefanu poljoprivreda na prvom mjestu

Dvanaestogodišnjem Stefanu poljoprivreda na prvom mjestu

Crna Gora ima možda najmlađeg poljoprivrednika. Riječ je o dvanaestogodišnjem Stefanu Pavloviću iz hercegnovskog sela Kruševice. Sa lakoćom djeteta a vještinom odraslog čovjeka obavlja sve poslove od štale do njive. Za sebe kaže da mu je na prvom mjestu rad pa igra i ima samo jednu želju da ostane tu gdje jeste, na selu.

Nakon škole, Stefana Pavlovića iz sela Kruševice nadomak Herceg Novog tek čekaju obaveze.

"Prvo ćemo da obiđemo kravu, pa sve drugo. Šara treba da se teli", kazao je Stefan Pavlović.

Kad je obišao Šaru i ocijenio da se neće skoro oteliti dvanaestogodišnji Stefan latio se motorne šege.

Sa lakoćom djeteta a vještinom iskusnog radnika Stefan obavlja sve poslove. Ljubav prema poljoprivredi pokazao je od malena.

Proljeće je, vrijeme je sjetve, što za Stefana podrazumijeva i omiljenu aktinost, vožnja traktora.

"Sa sedam godina sam počeo. Na početku je bilo teže a sad je ovo lako", kazao je Stefan.

Stefan je svom ocu velika pomoć. Ipak u izboru da li da ode ili ostane neće mu se miješati.

"Volio bi samo da završi školu najprije. Ono što bi najviše volio je da ima zdravlje kao i svaki čovjek jer kad imaš zdravlje koliko god imaš imaš dovoljno. A onda bi volio da ostane jer pošto imam još jednog sina volio bih da ostane na selu. Biće kako on misli. Ja koliko sam znao uputio sam ga", kazao je Obrad Pavlović, Stefanov otac.

Iako se njegovo selo Kruševice nalazi 12 kilometara od mora, Stefan na kupanje ide samo nedjeljom ako nema da se radi na imanju.

A kad je stoka u štali i utihnu mašine, za Stefana kreće vrijeme posvećeno domaćim zadacima.

"Malo je ko zaradio sa svojih 10 prstiju nego na olovku se dosta više može zaraditi. Ako ste srećni s onim što imate ne treba da gledate druge. Znači ako si zadovoljan i sretan sa onim što imaš odmah si srećan", kazao je Obrad Pavlović, Stefanov otac.

Shvatio je to i Stefan jer ima svoj svijet u kojem nalazi sreću u svakom trenutku. Zato i nema dilemu šta je bolje selo ili grad.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.