ZEMLJOTRES U CRNOJ GORI: Najviše štete pretrpljeno u rejonu Golije, Kovačević: Opština na raspolaganju mještanima

ZEMLJOTRES U CRNOJ GORI: Najviše štete pretrpljeno u rejonu Golije, Kovačević: Opština na raspolaganju mještanima

Epicentar zemljotresa koji je jutros registrovan, jačine 5,3 stepena Rihterove skale bio je u golijskom selu Donje Čarađe, opština Nikšić.

Stanovništvo s kojim je ekipa RTV Nikšić imala priliku da razgovara ukazuje da je to bio najjači zemljotres koji se u Goliji osjetio, te ukazuju na materijalnu štetu koju je načinio.

Odmah po dobijanju informacija od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova odmah je uputio ekipu na lice mjesta, popričali su sa građanima i obišli su kritična mjesta.

“Određena oštećenja postoje pogotovo na crjepovima kuća, na fasadama… Desio se i odron koji je blokirao ovaj put. Vrlo brzo, u saradnji sa lokalnom službom taj put je saniran, popravljen je asfalt, tako da je put prohodan,” kazao je Vojin Vojinović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ipak, trenutno ne mogu procijeniti materijalnu štetu, ali ukazuju da je najviše riječ o šteti na objektima starije gradnje.

“Lokalna komisija za procjene šteta će obići sva domaćinstva, utvrditi štetu, napraviti jedan zapisnik i onda ćemo moći da izađemo sa tačnim podacima,” kazao je Vojinović.

Zemljotresom pogođena naselja obišao je i  predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

“Stanovništvo naše opštine praktično je bilo ujedinjeno u strahu od ove prirodne nepogode, koja na svu sreću nije ostavila nikakve veće posljedice, pogotovo po ljudske živote. Najviše štete pretrpljeno je ovdje u rejonu Golije, gdje je bio i epicentar zemljotresa i mi smo kao odgovorna lokalna samouprava odlučili da ovdje dođemo i da posjetimo mještane i da im ukažemo na činjenicu da je Opština tu za njih u slučaju da postoji potreba za nekom pomoći. Vidjećemo sada kolika će biti šteta kada obiđemo. Obići će i naše službe koje su zadužene za procjenu štete u ovakvim prilikama, tako da ćemo nakon nekog vremena znati koliko ćemo biti u mogućnosti da pomognemo. Ono što je najvažnije jeste da smo opredijeljeni da pomognemo i da su ovo prilike u kojima moramo da pokažemo da smo tu za građane, to je i osnova svake lokalne samouprave“, poručio je Kovačević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.