Ivanović: Članstvo u EU garant prosperiteta Zapadnog Balkana
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova u Vašingtonu

Ivanović: Članstvo u EU garant prosperiteta Zapadnog Balkana

Pridruživanje Evropskoj uniji (EU) najbolji je način za unaprjeđenje razvoja društava i postizanje jedinstva i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Ivanović, drugog dana radnog boravka u Vašingtonu, gostovao na Institutu za izučavanje diplomatije na Džordžtaun Univerzitetu.

On je, govoreći o prošlosti Zapadnog Balkana i izazovima koji su pratili različite periode istorije, naglasio da je pridruživanje EU najbolji način za unaprjeđenje razvoja društava i postizanje jedinstva i prosperiteta na tom prostoru.

Ivanović je, kako se navodi, predstavio ciljeve vanjske politike nove Vlade, naglasivši posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kredibilnom članstvu u NATO i aktivnostima na multilateralnom planu, a posebno se osvrnuo na ključni prioritet - pridruživanje Crne Gore EU.

“Predstavio je tok pregovaračkog procesa sa EU koji traje 12 godina, pojasnivši novu metodologiju i fokus na poglavljima 23 i 24, te posvećenost Crne Gore sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma za članstvo”, dodaje se u saopštenju.

Ivanović je naglasio da je Crna Gora predvodnik u procesu pridruživanja EU i istakao da su to prepoznale i Unija i zemalje članice.

On je istakao da Crna Gora želi da iskoristi pozitivan aktuelni momenat i da bi mogla da završi pregovarački proces ubrzanom dinamikom.

Iz MVP-a su kazali da je, odgovarajući na brojna pitanja studenata, Ivanović govorio o značaju i prednostima članstva u NATO, odnosima Sjedinih Američkih Država (SAD) i Crne Gore, ulozi SAD i EU u očuvanju bezbjednosti i jačanju sigurnosti u regionu, kao i brojnim drugim, aktuelnim, izazovima.

Ivanović se, drugog dana radnog boravka u Vašingtonu, sastao i sa direktorkom Centra za SAD i Evropu Brukings Instituta, Constanze Stelcenmuler.

Kako je saopšteno iz MVP-a, u fokusu razgovora bili su vanjskopolitički prioriteti 44. Vlade, sa posebnim osvrtom na reforme u okviru procesa evropske integracije.

Navodi se da je Ivanović informisao Stelcenmuler o rezultatima koji vode napretku u poglavljima 23 i 24 i podsjetio na nedavno imenovanje vrhovnog državnog tužioca, kompletiranje Sudskog savjeta i imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda, kao i glavnog pregovarača.

“Tokom sastanka je, sa saradnicima Brukings Instituta razgovarao i o drugim temama, poput rata u Ukrajini i njegovom uticaju na proces proširenja EU, značaju pojedinih pregovaračkih poglavlja i uslovima za njihovo zatvaranje, kao i očekivanjima podrške od američke Vlade, te ulozi dijaspore u društvenim i razvojnim procesima u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.