Tajvan uvježbava odbranu od moguće kineske invazije: Završene dvodnevne vježbe na moru i u vazduhu
Ilustracija

Tajvan uvježbava odbranu od moguće kineske invazije: Završene dvodnevne vježbe na moru i u vazduhu

Tajvanska vojska završava dvodnevne vojne vježbe na moru i u vazduhu na kojima su uvježbali odbranu od moguće kineske invazije.

Portparol vojske general Sun Li-Fang je rekao novinarima u pomorskoj bazi Tsuoing na jugu Tajvana da bi “svaka jednostrana i iracionalna akcija mogla vrlo lako da eskalira tenzije i naruši stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.

Vježbe se održavaju tri nedelje nakon što je Lai Čing-te izabran za novog predsjednika. On je iz Demokratske progresivne stranke koja se zalaže za nezavisnost kojoj se protivi Kina.

Kina tvrdi da je Tajvan sastavni deo njene teritorije i da se mora vratiti pod kontrolu Pekinga, a taj dugogodišnji spor je jedna od ključnih prepreka u odnosima SAD i Kine.

Kako su se odnosi između Kine i Tajvana pogoršavali poslednjih godina, rasli su strahovi da bi Amerika mogla biti uvučena u rat ako izbije otvoreni sukob.

Tajvan je kupio visokotehnološko oružje od SAD, pojačao domaću industriju oružja i produžio dužinu obavezne vojne službe sa četiri mjeseca na godinu dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.