Telefonski razgovor Bajdena i Sija: Kontrolisati napetosti između dvije supersile
Foto: Arhiva

Telefonski razgovor Bajdena i Sija: Kontrolisati napetosti između dvije supersile

Američki predsjednik Džozef Bajden i predsjednik Kine Si Đinping imali su danas telefonski razgovor koji je Bijela kuća opisala kao namjeru čelnika najvećih svetskih ekonomskih sila da "kontrolišu napetosti" u međusobnim odnosima.

Bijela kuća je saopštila da je Bajden pozvao na mir i stabilnost oko Tajvana, koji se sprema da inauguriše novog predsjednika, a pozvao je Sija na poštovanje slobodne plovidbe u Južnom kineskom moru.

Istovremeno su kineski mediji prenijeli da je Si rekao američkom predsjedniku da pitanje Tajvana predstavlja “crvenu liniju koja se ne smije preći“, prenosi Hina.

Bajden je takođe, navodi se u saopštenju Bijele kuće, izrazio zabrinutost zbog kineskih “nepoštenih trgovinskih praksi i netržišnih ekonomskih praksi“.

Naglasio je da će “SAD nastaviti da preduzimaju potrebne akcije kako bi spriječile da se napredne američke tehnologije koriste za potkopavanje njene nacionalne bezbjednosti, bez nepotrebnog ograničavanja trgovine i ulaganja“.

Kineski mediji su objavili da je Si kazao Bajdenu da Peking neće stajati “prekrštenih ruku“ ako Vašington nastavi da guši “kineski visokotehnološki razvoj“ i istakao da su “Sjedinjene Države pokrenule nemilosrdan niz mjera za suzbijanje kineske ekonomije, trgovine, nauke i tehnologije, i da spisak sankcija protiv kineskih kompanija samo raste“.

Prema izvoru iz Bijele kuće, današnji razgovor dvojice čelnika je bio prilika za ocjenu napretka od njihovog susreta u novembru, kada su Si i Bajden dogovorili saradnju na više područja, od borbe protiv narkotika do vještačke inteligencije, i usaglasili se da uspostave dijalog između svojih oružanih snaga.

“Intenzivna konkurencija zahtijjeva intenzivnu diplomatiju kako bi se kontrolisale napetosti, razgovaralo o zabludama i pogrešnim tumačenjima i izbjegao neželjeni sukob“, rekao je američki zvaničnik.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen će za nekoliko dana otputovati u Kinu, a za nekoliko sedmica u Pekingu će boraviti i državni sekretar Entoni Blinken kako bi se dijalog dvije države nastavio, potvrdio je izvor u Bijeloj kući.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.