Danas organizovano plivanje za Časni krst
Foto: Dan

Širom Crne Gore

Danas organizovano plivanje za Časni krst

U više crnogorskih gradova održano je plivanje za Časni krst.

Pobjednik je kao nagradu dobio medaljon sa slikom Isusa Hrista, koji mu je uručio episkop budimljansko-nikšićki Metodije i ikonu sa izvezenom molitvom Sv. Vasilija Ostroškog, koji je ručni vez monahinja iz manastira Sv. Svetog Luke, koju mu je uručio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, dok su ostali učesnici nagrađeni plaketama za učešće i pozvani da prime plakete i da se ugriju u nikšićkom Parohijskom domu. U tradicionalnom plivanju za Časni krst ove godine učestvovalo je preko 200 učesnika. Prije plivanja, vladika Metodije je održao molitvu prilikom koje je osvešćena voda.

1900555

Foto: Dan

U Baru je Vuk Ražnatović (18) prvi doplivao do Časnog krsta

1900557

Foto: Dan

Mladom Baraninu ovo nije, kako je kazao za Primorski portal, prvi put da učestvuje u plivanju koje se tradicionalno organizuje povodom Bogojavljenja. Ali, ove godine imao je poseban predosjećaj da će prvi dohvatiti krst.

"Oduvijek mi je želja da plivam za časni krst, plivam unazad nekoliko godina. Osjećaj je nestvaran, držati nešto sveto u ruci je predivno", kazao je Ražnatović.

U plivanju za Časni krst učestvovale su danas žene, djeca, ali i strani državljani.

Najmlađi učesnik bio je četvorogodišnji Tadija Adžić, dok je najstariji učesnik i ove godine Milo Dragović.U Bogojavljenskom plivanju na Škveru u Herceg Novom do Časnog krsta prvi je doplivao Nikola Moskov, vaterpolista PVK Jadran, prenosi RTHN.

1900533

Foto: Dan

"Imao sam ogromnu želju da  učestvujem u plivanju za Časni krst. Nije bilo teško, a nije bilo ni hladno, jer je bilo sa vjerom u Boga", rekao je Moskov.

Njemu je pripao zlatni medaljon, dar hercegnovske Crkvene opštine. Srebrnim medaljonom nagrađena je  najmlađa učesnica ovog takmičenja Marija Pešić, koja  ima pet godina.

Najstariji učesnik je i ove godine Budimir Stanojlović (70 godina).

Staniša Vučeljić (24) prvi je do Časnog krsta doplivao u Beranama, prenosi Berane online.

Pravoslavni vjernici proslavljaju danas praznik Bogojavljenje – u spomen na dan kada je Jovan Krstitelj u rijeci Jordan krstio Isusa Hrista. Tradicionalno se na Bogojavljenje, 19. januara u hramovima osveštava voda i organizuje plivanje za Časni Krst.  Svete liturgije  služene u crkvama Sv. Spasa na Toploj  i Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti  i potom svečana litija od crkve Sv. Arhangela Mihaila do Škvera,  gdje  je organizovano osvećenje mora i plivanje za Časni Krst.

Praznikom krštenja Isusa Hrista  počela je njegova misija hrišćanske propovijedi. Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi“, “Vaistinu se javi“!

Vjeruje se da se u ponoć na Bogojavljenje otvaraju nebesa i tada vjernici pomisle želje. Poznata je za ovaj događaj izreka Svetog Kirila Jerusalimskog “Početak svijeta voda, početak Jevanđelja Jordan”.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.