Španija priznaje kosovski pasoš, ali ne i državu
Ilustracija

Španija priznaje kosovski pasoš, ali ne i državu

U dokumentu Evropske unije o priznavanju putnih isprava trećih zemalja navodi se da je Španija priznala kosovski pasoš, ali da to ne znači priznavanje državnosti Kosova.

Prethodno je zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi saopštio da je Madrid priznao pasoše Kosova.

Odluka o priznavanju kosovskih pasoša donijeta je 1. januara, prenosi Kosovoonline.

"Španija od 1. januara 2024. priznaje pasoše koje je izdalo Kosovo. Ova promjena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova", navodi se u dokumentu.

Španija je među pet država članica Evropske Unije koje ne priznaju Kosovo.

I španski list "El Periodiko" konstatuje da je vlada u Prištini priznanje kosovskih pašosa u Madridu proslavila na društvenim mrežama, te da je Bisljimi "proslavio kao ’dobru vijest’ da je nestala ’prepreka’ nepriznavanju zvaničnih kosovskih pasoša na španskim graničnim kontrolama".

To je, konstatuje španski list, "paradoksalna dihotomija u koju je odnos između Španije i Kosova ušao početkom godine zbog otvaranja šengenskog prostora za građane Kosova, odlukom EU".

"Uporedite elokvenciju iskazanu ove subote u Prištini, sa tišinom koja ostaje u Madridu. Ministarstvo spoljnih poslova Španije nije komentarisalo ovo pitanje, a izvori iz tog resora – na čelu sa ministrom Hoseom Manuelom Albaresom – za sada su se ograničili na to da ne uskraćuju priznavanje kosovskih putnih isprava, ali napominju da je Španija i dalje jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje Kosovo", piše "El Periodiko".

Španija, podsjeća, i dalje zvanično Kosovo smatra autonomnom pokrajinom Srbije, kao i Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Ipak, konstatuje  da "unutar paradoksa postoje paradoksi", pa je tako Aljbin Kurti, iako Španija ne priznaje Kosovo, primljen u Madridu i Granadi, tokom poslednja dva putovanja u Španiju, a u novembru 2022. došao je čak na sastanak Socijalističke internacionale, kojim je predsjedavao Pedro Sančez, a tom prilikom ga je primio i "lični španski prijatelj", bivši generalni sekretar Natoa Havijer Solana.

"Predstavnici Kosova otišli ​​su u Španiju kao zvanična delegacija u Parlamentarnoj skupštini Natoa, takođe u novembru 2022. A u oktobru 2023. predstavnici kosovske vlasti su došle na Samit evropskih lidera održan u Granadi, pod španskim predjedavanjem Evropskom unijom. Naravno, nisu dočekani sa himnom i zastavom", podsjeća list.

Takođe, slobodno kretanje građana Kosova između granica evropskih zemalja šengenskog prostora promovisao je i slavio Đuzep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, i najveća ličnost koju Španija ima u EU.

List navodi i da je 22.000 španskih vojnika učestvovalo u misiji Nato Kfor za očuvanje bezbjednosti Kosova, što nije paradoksalno, ali je dio objašnjenja "ispanofilske strasti" koja se osjeća u toj zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.