Patrijarh Porfirije: Ne prihvatamo nijedan model o Kosovu koji se protivi Jevanđelju
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije: Ne prihvatamo nijedan model o Kosovu koji se protivi Jevanđelju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je danas da posle osam vjekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosova i Metohije (KiM), SPC ne može da bude predmet bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije.

“Poštovanje i zaštita ljudskih i posebno vjerskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrijednost i pripadaju svima“, rekao je patrijarh Porfirije na skupu “Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe“ na Bogoslovskom fakultetu.

On je istakao da ta prava ne mogu biti dio statusnih pregovora i političkih sporazuma jer se podrazumijevaju i zagarantovana su međunarodnim pravnim aktima.

“SPC ne može da prihvati nijedan pravni i politički model ako se protivi jevanđelju i njenom osmovjekovnom postojanju na KiM“, rekao je Porfirije.

On je pozvao na dijalog kosovsko-metohijske Albance.

“Ima mjesta na KiM za sve i još uvijek ima mjesta za dijalog o životu ljudi“, istakao je patrijarh Porfirije.

Francusko – njemački predlog, odnosno evropski plan normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predviđa formalizaciju statusa SPC na Kosovu i Metohiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.