Hrvatska: Doktorka pod istragom zbog smrti bebe
ilustracija

Hrvatska: Doktorka pod istragom zbog smrti bebe

Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu u Hrvatskoj pokrenulo je istragu protiv doktorke (49) iz Međimurja zbog sumnje da je nesavjesno liječila trudnicu kojoj je, zbog toga, preminula beba, prenosi N1.rs.

Trudnica je takođe teško povrijeđena tokom neprofesionalnog porođaja.

Sve se to desilo 20. maja 2022. godine kada je trudnica primljena u bolnicu. Prethodno je već jednom rodila carskim rezom, a u trenutku prijema u bolnicu amnionska tečnost joj je već curila 16 sati. CTG zapis, koji prati otkucaje srca bebe u stomaku i opšte stanje ploda, ukazivao je da je neophodno izvršiti carski rez i ovog puta.

Međutim, ljekarka je insistirala na tome da se porođaj obavi bez ovog zahvata.

Optužuje se i da je prepustila nadzor rizičnog porođaja dežurnim babicama, da bi na kraju ipak izvršila carski rez. Zbog toga je, prema tvrdnji Opštinskog državnog tužilaštva u Čakovcu, dijete, uprkos preduzetim mjerama intenzivnog liječenja, preminulo 7. avgusta 2022. godine.

S obzirom na sumnju da je krivično djelo nesavjesnog liječenja počinila iz nemara, ukoliko bude optužena i proglašena krivom, prijeti joj kazna do osam godina zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.