Budžet prošao u načelu, odbijeno 90 amandmana GP URA
Foto: Arhiva

Sjednica Skupštine u toku

Budžet prošao u načelu, odbijeno 90 amandmana GP URA

Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu u načelu prihvaćen je na sjednici Skupštine Crne Gore, a ukupno 90 amandmana Građanskog pokreta URA nije usvojeno.

Između ostalih, odbijen je amandman za povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto od 1. januara 2024. godine. 

Za ovaj amandman, osim URA, glasali su i poslanici DPS-a.

Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora i "Za budućnost Crne Gore" nijesu glasali za usvajanje amandmana. Za ovaj amandman je glasalo 27 poslanika, dok je njih 42 bilo udržano.

Nije usvojen ni amandman URA o povećanju zarada zaposlenima u sudskom savjetu i u sistemima sudstva, kao ni amandman za veća sredstva tužilaštvu.

Amandman GP URA koji se odnosi na povećanje zarada, za 10 odsto, zaposlenima u Ustavnom sudu Crne Gore nije dobio potrebnu većinu.

Takođe, ni amandman koji se odnosi na povećanje zarada zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu nije dobio potrebnu većinu.

GP URA nije prošao ni amandman za preduzeće "Košuta", čiji su radnici uskraćeni za isplatu devet zarada. Tim amandamanom bi se, podsjetimo, opredijelilo 2.205.000 eura za isplatu radnicima stečajcima. Takođe, nije usvojen ni amandman o sredstvima za gradnju kružnog toka u Ulcinju. 

Poslanik URA Miloš Konatar saopštio je da povlači amandmane od broja 16 do 83.

"Poslanici su večeras bili uporni u odbijanju njihovih amandmana. Nema volje koji se tiču povećanja zarada. Imaju građani priliku da vide kako ko glasa", poručio je on. 

Predsjednik Skupštine Andruija Mandić čestitao je poslanicima URA na obimnom radu i sastavljanju amandmana. 

Nije prošao amandman o finansiranju spomenika Marku Miljanovom u Beranama 

Amandman poslanika SNP-a Bogdana Božovića o finansiranju spomenika Marku Miljanovom u Beranama nije usvojen. Božović je kazao da su poslanici pokazali neozbiljnost, dok je ministar finansija Novica Vuković poručio da to nije kapitalan projekat. 

Podsjetimo, poslanici se večeras izjašnjavaju o 163 amandmana.

Ukupno zaduženje do 650 miliona eura u narednoj godini 

Kako je ranije u Skupštini kazao ministar finansija Novica Vuković, ukupni izdaci budžeta za 2024. godinu projektovani su na 3,48 milijardi eura, i u odnosu na ovu godinu veći su za za 496 miliona eura.

Izvorni prihodi budžeta projektovani su na 2,7 miliona eura.

Nacrtom budžeta neproduktivna potrošnja umanjena je za 35 miliona eura.

Izdvajanja za socijalna staranja projektovano je na 989 miliona eura, 33% ukupnih izdataka budžeta i čine najveći sektor u Budžetu države.

Najavljeno je da će od 1. januara minimalna penzija za 74.000 penzionera biti izjednačena sa minimalnom platom od 450 eura. Budžetom za 2024. godine projektovano je i zaduženje do 650 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.