Da li znate koja je najsrećnija zemlja u Evropi? Njemačka pretposlednja na listi, iza nje samo Bugarska
Ilustracija

Da li znate koja je najsrećnija zemlja u Evropi? Njemačka pretposlednja na listi, iza nje samo Bugarska

Eurostat kaže da su prošle godine građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom uopšteno.

Nove brojke statističke agencije EU rangiraju Austriju kao najsrećniju zemlju u grupi od 27 država. Austrija je dobila ukupnu ocjenu 7,9 od 10 u Eurostatovoj godišnjoj publikaciji svojih pokazatelja kvaliteta života, koja se temelji na anketama sprovedenim u svim državama članicama, prenosi Večernji list.

Poljska, Finska i Rumunija zauzele su drugo mjesto u podacima sa ocjenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju Bugarska imala najnižu ocjenu, kao jedina zemlja s ocjenom manjom od šest (5,6) u ukupnom poretku.

Na donjem dijelu ljestvice je i Hrvatska kao peta zemlja od kraja po sreći.

Eurostat je rekao da njegova publikacija ima za cilj da uhvati trendove subjektivnog blagostanja evropskih građana, napominjući da su građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom uopšteno, izvještavajući o prosjeku od 7,1 bodova od 10.

Rečeno je da činioci poput nivoa obrazovanja, porodične i finansijske stabilnosti utiču na opšte zadovoljstvo ispitanika svojim životima, a ne samo na bogatstvo.

“Zanimljivo je primetiti da su neke zemlje povezane s niskim nivoima prihoda u nedavnoj prošlosti… poput Rumunije i Poljske, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće, što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i ekonomskog blagostanja”, objavio je Eurostat.

Italija, Španija i Francuska, tri najveće ekonomije u EU, sve se kreću oko prosjeka od 7,1.

Međutim, pokazalo se da je Njemačka jedna od najnesrećnijih zemalja u istraživanju, pobedivši samo Bugarsku, s ocjenom 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. postigla je ocjenu 7,1.

Iako studija ne ukazuje na uzrok pada opšteg zadovoljstva životom Njemca, čini se da je u skladu s drugim anketama koje odražavaju pad raspoloženja stanovnika zemlje. Prema odvojenoj anketi koju je prošle nedelje objavio Institut Rheingold u Kelnu, samo 22 odsto Njemaca smatralo se “predanim optimistima”, dok je 29 odsto bilo “umjereno zadovoljno”.

Studija je takođe pokazala da je do 20 odsto odraslih preplavljeno depresijom, dok je devet odsto bilo nezainteresovano i povučeno. Čini se da je zabrinutost povezana s gospodarskom stagnacijom Njemačke, ratom u Ukrajini i imigracijom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.