U Njemačkoj dvije trećine učenika i studenata koristi vještačku inteligenciju
Ilustracija

U Njemačkoj dvije trećine učenika i studenata koristi vještačku inteligenciju

Generator teksta ChatGPT je startovao prije oko godinu dana i izazvao svjetsku senzaciju sposobnošću da generiše tekst i uči. Sada ga redovno koristi većina mladih, pokazuje anketa Jugava (YouGov).

Naime, više od dvije trećine, odnosno 68 odsto učenika, praktikanata i studenata ChatGPT, Guglov Bard ili slične alatke vještačke inteligencije (AI) koristi pri učenju i izradi domaćih zadataka.

Od toga, navodi se u istraživanju koje su naručili kompanija za telekomunikacije congstar i preduzeće share, 11 odsto alatke AI koristi redovno, 32 odsto povremeno, a 25 odsto rijetko.

Da ih još nije koristilo reklo je 29 odsto ispitanika.

Pritom, korisnici te alatke svjesno upotrebljavaju za izradu domaćih zadataka ili studentskih radova, vidi se iz rezultata istraživanja u koje je agencija dpa imala uvid.

Jugav je za istraživanje između 25. septembra i 4. oktobra anketirao 702 osobe iz starosne grupe 16-26 godina koje su u nekom obrazovnom programu.

ChatGPT je razvio kalifornijski startap OpenAI. Alatka je besplatno dostupna od novembra prošle godine i sada ima već više od 100 miliona korisnika.

U međuvremenu se razvila živa rasprava o dugoročnim efektima alatki AI na obrazovanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.