Četvorodnevna radna sedmica poboljšava zdravlje radnika
RADNA ATMOSFERA/ -SHUTTERSTOCK

Četvorodnevna radna sedmica poboljšava zdravlje radnika

Četvorodnevna radna sedmica poboljšala je zdravlje radnika u Španiji, poput smanjenja stresa umanjen je i nivo emitovanja štetnih gasova a ostvarena je i korist u uzgoju djeteta, rezultati su pilot-programa.

U Valensiji su lokalni praznici prilagođeni kako bi obuhvatali četiri uzastopna ponedjeljka u periodu između 10. aprila do 7. maja. Projekat je obuhvatao 360.000 radnika.

Prema navodima nezavisne komisije sastavljene od stručnjaka iz sektora zdravstva i socijalne zaštite, brojni učesnici projekta iskoristili su produženi vikend za razvoj zdravijih navika, poput bavljenja sporta, odmora i konzumacije domaće hrane.

Podaci su pokazali poboljšavanje u zdravstvenom statusu, smanjenju nivoa stresa i manje umora, više sreće, poboljšanje raspoloženja i ličnog zadovoljstva.

Tokom perioda trajanja programa, smanjenje upotrebe motornih vozila dovelo je do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Međutim, konzumenti duvana i alkoholnih pića povećali su upotrebu ovih proizvoda.

Komisija ističe da je visok stepen učesnika više čitao, gledao filmove i bavio se raznim hobijima, poput fotografije, muzike ili slikarstva.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.