Marihuanu probalo skoro deset odsto učenika

Istraživanje ESPAD-a pokazalo

Marihuanu probalo skoro deset odsto učenika

Poslednji podaci Projekta evropskog istraživanja u školama o alkoholu i drugim drogama (ESPAD), u kojem je učestvovalo 99.647 učenika iz 35 zemalja. pokazali su da je 9,1 posto učenika u Crnoj Gori nekada probalo kanabis.

Prosjek broja učenika koji su konzumirali marihuanu u evropskim zemljama koje su bile obuhvaćene istraživanjem iznosi 15,1 odsto.

Podaci za Crnu Goru pokazuju da je marihuanu konzunniralo 11,4 odsto učenika i 7,3 odsto učenica.

Ova stopa je veća u odnosu na zemlje regiona, sa izuzetkom Hrvatske u kojoj je oko 20 odsto učenika nekada konzumiralo kanabis.

ESPAD istraživanje godinama unazad pruža ključne informacije za praćenje rizičnog ponašanja adolescenata u Evropi.

Ovo uključuje uočenu dostupnost psihoaktivnih supstanci, rani početak upotrebe supstanci i procjene prevalencije upotrebe supstanci (cigarete, alkohol, nedozvoljene droge, inhalanti, nove psihoaktivne supstance i farmaceutski proizvodi). Dati su i drugi ključni pokazatelji intenzivne i visokorizične upotrebe supstanci.

Istraživanje se bavi i rasprostranjenosti kockanja, uključujući onlajn kockanje, udio učenika koji se kockaju i prevalenciju korišćenja društvenih medija i igara.

U prikupljanju podataka ESPAD 2019. učestvovalo je 99.647 učenika iz 35 zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Farskih ostrva, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije , Kosova, Letonije, Litvanije, Malte, Monaka, Crne Gore, Holandije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske i Ukrajine.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.