Na današnji dan prije 33 godine se ujedinila Njemačka
Ilustracija

Na današnji dan prije 33 godine se ujedinila Njemačka

Njemačka slavi 33 godine ujedinjenja u utorak, a glavna svečanost održava se u Filharmoniji na Labi u sjevernom gradu Hamburgu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Prva ekonomija Evrope slavi ponovno ujedinjenje državnim praznikom kojim se obilježava na dan kada se 1990. godine komunistička Istočna Njemačka pridružila Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno Zapadnoj Njemačkoj, stvarajući jedinstvenu njemačku državu prvi put od 1945. godine.

Hamburg je odabran za ovogodišnju proslavu jer taj grad-država trenutno predsjedava Bundesratom, gornjim domom Parlamenta.

Govor predsjednika Ustavnog suda

Službena svečanost u Filharmoniji na Labi u sjevernom lučkom gradu uključivaće govor predsjednika njemačkog Ustavnog suda Stephana Harbartha pred približno 1.300 ljudi, uključujući glavne nacionalne političke vođe i premijere 16 država.

Ekumensko bogoslužje održaće se u crkvi svetog Mihovila, a oba će se događaja direktno prenositi na nacionalnoj javnoj televiziji.

Proslava je započela u ponedjeljak velikom zabavom oko gradske opštine i jezera Alster.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.