RSE: Crna Gora odbila da izruči ruskog bjegunca Dmitrija Senina Rusiji
Uprava policije Crne Gore

RSE: Crna Gora odbila da izruči ruskog bjegunca Dmitrija Senina Rusiji

Crna Gora je odbila da Rusiji izruči Dmitrija Senina, bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu pravde Crne Gore.

To Ministarstvo je odbilo molbu Generalnog tužilaštva Rusije za izručenje jer je Senin od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP ) Crne Gore dobio međunarodnu zaštitu.

"Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisuje da ministar neće dozvoliti izručenje lica koje u Crnoj Gori uživa međunarodnu zaštitu", piše u odgovoru Ministarstva pravde na upit RSE.

Seninu se u Rusiji sudi u odsustvu zbog dezertiranja, a ako ga proglase krivim prijeti mu do sedam godina zatvora, objavio je ruski servis RSE 29. avgusta ove godine.

Ruske vlasti su za njim 28. juna 2021. raspisale međunarodnu potjernicu.

Šta se o Seninu zna u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je uhapšen 4. septembra 2022., a dva dana kasnije mu je Viši sud u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor.

U pritvoru je proveo pet mjeseci.

"Odlukom vanraspravnog vijeća ekstradicioni pritvor je ukinut 13. februara 2023. jer je okrivljenom D. S. odobren azil", potvrđeno je RSE u Višem sudu u Podgorici.

Iz tog Suda međutim nijesu precizirali da li je riječ o političkom azilu.

Iz Suda i Ministarstva pravde RSE je rečeno da nemaju informaciju ko je bio pravni zastupnik Seninu u procesima pred crnogorskim sudom i prethodno u policiji.

Prema pisanju ruskog servisa RSE Senin je u Crnoj Gori tražio i dobio politički azil zbog straha od političkog progona u Rusiji.

Policija bez odgovora

Iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je nadležno za davanje azila, nijesu odgovorili na upit RSE ko je i kada Dmitriju Seninu dao azil u Crnoj Gori i da li je riječ o političkom azilu.

I pitanje RSE, kakve su zakonske procedure, kad je u pitanju dalji boravak Senina u Crnoj Gori, ostalo je bez odgovora.

Iz Ambasade Ruske Federacije u Podgorici nijesmo dobili komentar na odbijanje Crne Gore da izruči Moskvi bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbjednosti.

Šta ruski mediji pišu o Seninu

Ruski servis RSE objavio je da je Senin Rusiju napustio preko rusko-gruzijske granice 23. februara 2017. godine pod imenom Timur Kudasov.

Ruska Federalna služba bezbjednosti, je navodno tek tri godine kasnije, decembra 2020. saznala da je, njihov kolega, imao pasoš pod drugim imenom.

"Ruski mediji pišu da, nakon njegovog nestanka službe sigurnosti ili nisu znale, ili su se pretvarale da ne znaju za bijeg njihovog kolege u inostranstvo prije tri godine", piše servis RSE na ruskom jeziku.

Prema psanju RSE na engleskom jeziku Senin je napustio Rusiju kako bi izbjegao potencijalnohapšenjeu vezi suđenja njegovom rođaku i prijatelju Dmitriju Zaharčenku, bivšem pukovniku ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preduzeće na ime Seninovih u Budvi

Ne zna se da li je Senin u Crnu Goru prvi put ušao 4. septembra 2022. kada je uhapšen ili je boravio i ranije.

Ono što se zna, da u Budvi posluje preduzeće "Onlimonte" čiji su vlasnici, po 50 posto, Dimitrij i Olga Senin.

Prema podacima Centralnog privrednog registra (CRP) sjedište preduzeća je u luksuznom kompleksu "Harmonija" u Budvi.

Preduzeće je osnovano dvije godine prije hapšenja Senina u Crnoj Gori. Osnovala ga je Renata Stević 4. avgusta 2020.

Ona nije odgovarala na poruke RSE.

Ta kompanija, je prema podacima državnog Centralnog registra privrednih subjekata, registrovana za pravno poslovanje.

Osnivački kapital bio je 1 euro. Pretežna djelatnost je, kako je navedeno, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Preduzeće ima jednog zaposlenog, a prethodne godine nije imalo prihoda prema podacima iz finansijskog izvještaja dostavljenog Poreskoj upravi Crne Gore.

Poslovnu 2022. su završili u minusu od oko 5.500 eura.

Na društvenim mrežama se istoimeno preduzeće reklamira kao agencija za iznajmljivanje nekretnina.

Računovođa preduzeća Onilimonte sa kojom je razgovarao RSE nije "imala ovlašćenja" da daje izjave a u kratkom telefonskom razgovoru je kazala da je "sve informacije prenijela Seninu i da će se on javiti RSE".

Dan kasnije je kazala da nije dobila odobrenje od Dmitrija Senina da govori za RSE.

Pretragom sajta Uprave za nekretnine nije bilo moguće bez matičnog broja utvrditi da li Dimitrij i Olga Senin imaju u vlasništvu nekretnine u Crnoj Gori.

Iz nekoliko renomiranih advokatskih kancelarija koje posreduju u poslu sa nekretninama na crnogorskom primorju RSE je rečeno da oni nijesu bili njihovi klijenti.

Ko je rođak zbog koga je Senin pobjegao iz Rusije?

Seninovog rođaka i prijatelja, bivšeg pukovnika ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, DmitrijaZaharčenkaje Sud u Moskvi 17. marta 2022. osudio na 16 godina zatvora "strogog režima".

Osuđen je zbog primanja mita u vrijednosti od 1,4 milijarde rubalja, što je po tadašnjem kursu iznosilo preko 11 miliona eura. Pored kaznezatvoraon je i novčano kažnjen sa 500 miliona rubalja, odnosno 4 miliona eura.

Uhapšen je pet i po godina ranije, septembra 2016. pod optužbom za višegodišnje primanje mita, zloupotrebu ovlašćenja i ometanje istrage. U ruskom MUP je bio zadužen za nadzor borbe protiv kriminala u energetskom kompleksu.

Kako prenosi ruski servis RSE, kasnije je otkriveno da Zaharčenko ima imovinu vrijednu 9 milijardi rubalja ili 126 miliona eura.

Imovina se sastoji od 27 stanova i parking mjesta u elitnim četvrtima Moskve, te četiri skupa automobila registrovana na njegove rođake i prijatelje. U stanu njegove sestre je u gotovini pronađeno 120 miliona dolara a u majčinom još 16 miliona.

Nekoliko dana poslije hapšenja Zaharčenka u septembru 2016., ruski servis RSE je pozivajući se na tamošnje medije, objavio da se na računima u švajcarskim bankama povezanim sa porodicom Zaharčenko nalazi oko 300 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.