Cvjeta prodaja maski za surova ubistva, kupuju ih na buvljaku

Organizovani kriminal decenijski je problem u zemlji i regionu, a neizostavno ga prate i likvidacije izvedene ponekad uz korišćenje sofisticirane opreme. Tako dodatni problem sa kojim se suočavaju istražitelji prilikom utvrđivanja identiteta ubica jesu silikonske maske, koje su korišćene i u nekoliko slučajeva ubistava u zemlji i regionu.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić u razgovoru za Portal RTCG potvrđuje da sve učestaliji sukobi između organizovanih kriminalnih grupa i surove likvidacije, koje su obavili njihovi članovi kroz upotrebu silikonskih maski, predstavljaju veliki problem za službe bezbjednosti Crne Gore.

"Poseban je problem za Upravu policije u identifikaciji počinilaca teških krivičnih djela", kazao je Pekić. 

U nekim slučajevima kakve su bile likvidacije u Crnoj Gori do počinilaca se još nije stiglo.

"Učinioce koji su izvršili ubistvo, a pritom one koji su koristili silikonsku masku boljeg kvaliteta, veoma je teško identifikovati. Jedini način identifikacije je metoda prepoznavanja pokreta tijela, specifičnosti hoda ili identifikacija glasa učinioca krivičnog djela", naveo je Pekić za Portal RTCG. Nijedna država na svijetu, pa tako ni Crna Gora, ne može imati jasnu strategiju za zabranu dostupnosti silikonskih maski na tržištu.

"Posebno ne na internetu, jer posjedovanje ovakve maske ne predstavlja krivično djelo, ako za to nije upotrijebljena", tvrdi Pekić. 

ssssssssss447x900447x900

Ivan Pekić, Foto: RTCG

Cijena silikonskih maski varira na internetu od 50 do 1.000 eura u zavisnosti od kvaliteta maske. 

Pored interneta, ove i slične silikonske maske je moguće pronaći da se prodaju na buvljim pijacama, kioscima mješovite robe, sajmovima, ali i na vašarima.

"Da je zabrana ovih maski faktički nemoguća, navodimo primjer korišćenja istih u pozorištu, kao i filmskoj industriji prilikom snimanja filmova", dodaje Pekić. 

Prilikom pronalaska silikonskih maski, na licu mjesta gdje je izvršeno teško krivično djelo ubistvo, potrebno je detaljnom analizom utvrditi da li postoji kakav trag. Posebeno kada je u pitanju zemlja porijekla, to jest, odakle je maska uvezena.

"To bi bila jedna od početnih indicija, ali ne i garant za otkrivanje počinilaca teških krivičnih djela", zaključio je Pekić. 

Podsjetimo, u centru Podgorice 2018. godine izvršeno je dvostruko ubistvo a napadač je navodno koristio silikonsku masku.

U maju te godine desilo se novo ubistvo u glavnom gradu, korišćen već isproban metod i novo silikonsko sredstvo.

Oba slučaja dogodila su se u prisustvu očevidaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.