Silikonske maske koje koriste ubice problem za istražitelje
Foto: Screenshot /RTCG

Zavaraju trag

Silikonske maske koje koriste ubice problem za istražitelje

Novi problem sa kojim se suočavaju istražitelji prilikom utvrđivanja identiteta ubica su silikonske maske, koje su korišćene i u nekoliko slučajeva ubistava u našoj zemlji.

Stručnjaci kažu da je to još jedan način da kriminalci zavaraju trag zbog video nadzora i tako izbjegnu hapšenje.

Maske mogu se naći i na internetu. Njihove cijene kreću se od stotinu do čak 2.000 američkih dolara. Ono što zabrinjava je da su iz holivudskih filmova primjenu našli u obračunima kriminalnih grupa.

Ekspert Marko Nicović smatra da je normalno da se kriminalci "prilagođavaju i okolnostima gdje se istražni organi bave njima oni koriste sva moguća pomagala da bi zavarali trag, onemogućili potragu i izbjegli hapšenje".

Kada je 31. marta u centru Podgorice izvršeno dvostruko ubistvo napadač je navodno koristio silikonsku masku. 21. maja novo ubistvo u glavnom gradu, korišćen već isproban metod i novo silikonsko sredstvo. Oba slučaja dogodila su se u prisustvu očevidaca.

Profesor bezbjednosti, Darko Trifunović, kaže da silikonska maska prijanja licu, lakša je i može se zgužvati, staviti u džep, neposredno pred izvršenje, te uzeti iz džepa, staviti na lice, a da pritom ne skreće pažnju nikome.

Nicović, sa druge strane, navodi da se u podzemlju naručuju i izgledi maski tako da se često dešava da se koristi maska nekog kriminalca koji je već na potjernici.

"Tada policija skreće sa pravog puta i traži tog kriminalca koji je na potjernici, misleći da je on izvršilac tog krivičnog djela", rekao je Nicović.

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.