Nacionalni park Prokletije

Udruženje drvoprerađivača poziva na čišćenje teritorije Nacionalnog parka

"NP Prokletije pun oborenih stabala, prijeti i bolest"

Udruženje drvoprerađivača iz Plava uputilo je apel upravi Nacionalnih parkova Crne Gore i Ministarstvu ekologije da hitno izvrše čišćenje oboljelih šumskih površina u NP Prokletije, jer se to godinama nije radilo.

Oni su Portalu RTCG dostavili video snimke i fotografije jednog takvog mjesta, u rejonu Katun Bajrovići, površine oko hektar, na kojem se vide zabrinjavajuće posljedice nebrige za šume.

"Ovakvih površina kao što je ova na snimku, u Nacionalnom parku Prokletije ima mnogo. Hitno treba izvršiti sječu i izvlačenje ovih stabala, kako bi se zaustavilo širenje bolesti i šume očistile od takozvanog sanitara“, kazali su iz ovog udruženja.Prema njihovim riječima, oni su se u proteklim godinama više puta javljali na tender za sanitarnu sječu i čišćenje od oboljelih stabala u zoni Nacionalnog parka Prokletije, ali su tenderi stalno poništavani.

viberimage202307302010107051200x900

Foto: Udruženje drvoprerađivača

"Mi opravdano sumnjamo da je taj posao namješten za nekoga, ali to sad nije više bitno. Važno je da se konačno tome pristupi, i da se počen sa izvlačenjem oboljelih stabala i čišćenjem šuma u Nacionalnom parku“, ističu u ovom udruženju.

Iz Udruženje drvoprerađivača Plav ističu da je zakon po tom pitanju jasan i precizan i da dozvoljava uklanjanje bolesnih stabala iz Nacionalnog parka."Mi zahtijevamo da se hitno formira komisija za obilazak šuma u na teritoriji nacionalnog parka, i zahtijevamo da u toj komisiji bude i neko iz našeg udruženja. Posao čišćenja šuma u NP prokletije mora se dodijeliti nekom sa područja opštine Plav i Gusinje, jer građanima ovih opština to pripada“, kažu drvoprerađivači.

Oni smatraju da bi to bilo korisno uraditi upravo sada, odnosno ne odlagati, jer se bliži i sezona grijanja, a do ogrijevnog drveta je vrlo teško doći.

"Građani Plava i Gusinja treba da osjete benefite od nacionalnog parka. Do sada oni koristi nikave od proglašenja nacionalnog parka nisu imali. Treba da znate da je metar kubni ogrijevnog drveta u Plavu trenutno 60 eura. Zašto građanima ne omogućiti da po povoljnijim cijenama koriste sanitarno drvo iz zone nacionalnog parka“, pitaju plavski drvoprerađivači.

Na fotografijama i snimcima koje su proslijedili vidi se veliki broj oborenih stabala koja, kako kažu godinama stoje tako nedirnuta, kao osušena, odnosno oboljela stabla u šumi na tom području prema Hridskom jezeru.

Tvrde da takvih površina u zoni NP prokletije ima mnogo, i da je krajnje vrijeme da se pristupi sanitarnom čišćenju i zasutavljaju širenja bolesti.

Nacionalni park Prokletije je namlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površine je 1660 hektara i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje..

Karakterišu ga visoki planisnki vrhovi, rado posjećivani do strane domaćih i stranih turista, ali i velika prostranstva šuma.

Zakon je zaštiti prirode je, kažu drvoprerađivači, predvidio da se u zoni nacionalnog parka mora izvoditi čišćenje, odnosno sanitarna sječa i izvlačenje takozvanih izvalina, odnono stabala koja su oborena od nevremena, kao i stabla koja su zahvaćena bolešću.

"To drvo, koje bi na taj način bilo izvučeno iz šume, mora biti na raspolaganju građanima ove dvije opštine, a ne da se tenderi namještaju nekome sa strane“, zaključuju u Udruženju drvoprerađivača Plav.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.