Suđenje za ubistvo Vlaovića sjutra: SOA upozorava na obračune kriminalnih grupa
Foto: Beta

Suđenje za ubistvo Vlaovića sjutra: SOA upozorava na obračune kriminalnih grupa

Suđenje Dušku Tanaskoviću u Zadru, optuženom za ubistvo crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića prošle godine na Pagu, biće nastavljeno sjutra u Zadru. Optužnica je podgnuta početkom ove godine. Slučaj je izazvao veliku pažnju u Hrvatskoj a njime se bavila i Sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske (SOA).

"Na području jugoistoka Evrope i dalje prednjače "srbijansko-crnogorske“ kriminalne grupe koje se najviše bave krijumčarenjem i trgovinom narkoticima. Ove grupe (poznate kao balkanski narko-kartel) su sve povezanije s južnoameričkim narko-kartelima od kojih nabavljaju kokain i transportuju ga, uglavnom morskim putem, prema zapadu i jugoistoku Europe gdje imaju svoje ogranke. Karakteriše ih brza prilagodljivost i brutalnost u međusobnim oružanim obračunima koji su se proširili i na područje EU, uključujući i Republiku Hrvatsku. Međusobni obračuni „srbijansko-crnogorskih“ organizovanih kriminalnih skupina proteklih su godina rezultirali desetinama ubijenih njihovih pripadnika širom svijeta. Jedna od takvih likvidacija dogodila se u avgustu 2022. godine i na teritoriji Republike Hrvatske. O dugogodišnjim rizicima da se međusobni kriminalni obračuni preliju i na teritoriju Republike Hrvatske SOA je pisala od svojih prvih javnih izvještaja", piše u izvještaju SOA za 2022. godinu.

Otac, majka i brat pokojnog Gorana Vlaovića traže odštetu od 300.000 eura, a protiv Tanaskovića Hrvatsko državno tužilaštvo je podiglo optužnicu početkom prošle godine.

Tanaskoviću se sudi za ubistvo, za što je određena kazna od do 20 godina zatvora, a glavni dokaz je snimak ubistva. Osim snimka ubistva tužilac u ovom slučaju raspolaže sa još 32 dokaza.

Tanasković nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića, ali se likvidacija dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regionu u inostranstvu ubijeno više desetina osoba.

Tanasković je optužen da je 25. avgusta 2022. godine u 6.01 sati, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića. Odmah nakon pucnjave u pomoć povrijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba, ali bezuspješno.

Cijeli događaj zabilježilo je nekoliko turista svojim telefonima i snimke su kasnije objavili na društvenim mrežama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.