Trampu zabranjeno da iznese završnu riječ na suđenju
Donald Tramp

Bivši predsjednik SAD pred sudom zbog poslovne prevare u Njujorku

Trampu zabranjeno da iznese završnu riječ na suđenju

Donald Tramp ne može lično da iznese završnu riječ na suđenju za građansku prevaru u Njujorku, izjavio je danas sudija nakon što advokati bivšeg predsjednika SAD nijesu pristali na uslove koji ne dozvoljavaju da Tramp u sudnici drži politički, predizborni govor, prenose mediji.

Ovaj razvoj događaja dolazi dan prije zakazanog iznošenja završnih riječi u slučaju koji je protiv Trampa pokrenuo državni tužilac Njujorka zbog navodnog lažnog predstavljanja vrijednosti svojih kompanija s ciljem da se obezbijede bolji uslovi kreditiranja.

Sudija Artur Engoron je prvobitno pristao da dozvoli Trampu da govori, ali je promijenio tu odluku nakon što advokati bivšeg predsjednika nijesu pristali na stroga ograničenja onoga što optuženi Tramp smije da kaže u sudnici.

Sudija Arthur Engoron rekao je Trampovom advokatu Chrisu Kiseu u srijedu da je Engoron pretpostavio da se Tramp neće povinovati, budući da nije dobio odgovor od Kisea da se složi s uslovima koje je sudija nametnuo Trumpu. Engoron je takođe odbio Trampovu ponudu da odgodi završne riječi za skoro tri sedmice jer je Trampova svekrva umrla u utorak.

Engoronov nalog je uslijedio nakon sporne serije mejlova između njega i Kisea zbog Trampovog vrlo neobičnog plana da iznese neke od završnih riječi odbrane u četvrtak na Vrhovnom sudu na Manhattanu.

Sudija je postavio niz ograničenja u pogledu onoga što će Tramp smjeti reći, ali Kise je u nekoliko mejlova odolio tim uslovima nakon što mu je nekoliko puta produžen rok za donošenje odluke.

Engoron je rekao da će Trampu biti dozvoljeno da govori samo o "materijalnim činjenicama koje su u dokazima i primjeni relevantnog zakona na te činjenice", kao što su i advokati suzdržani.

Sudija je rekao da neće dozvoliti Trampu da održi govor u "izbornoj kampanji" niti da napadne sudiju, njegovo osoblje ili državnog tužioca Leticiju Džejms, čija je tužba za poslovnu prevaru osnova suđenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.