Obijanje depoa obara istrage protiv ozbiljne kriminalne grupe?
Foto: Vlada Crne Gore

Nestanak ili kontaminacija dokaza

Obijanje depoa obara istrage protiv ozbiljne kriminalne grupe?

Smjela pljačka šokirala je Crnu Goru prošle nedjelje, uz zaplet koji se izdvaja čak i u srcu jedne od najprometnijih ruta organizovanog kriminala na svijetu gdje droga i oružje teku ka zapadnoj Evropi, piše "Fajnenšel Tajms". U pitanju je afera kopanja tunela ispod Višeg suda u Podgorici, navodi list, i napominje da su zvaničnici obećali brzo rješavanje slučaja.

Prema njihovim navodima, organizovani kriminal je dugo bio jedna od glavnih problematičnih oblasti za balkanske zemlje koje traže članstvo u EU i suočavanje s tim je jedan od ključnih zahtjeva Brisela.

Počelo je sa daškom svježeg vazduha - neobično u podrumu Višeg suda u Podgorici, gsje se nedavno sudilo jednoj od najozloglašenijih kriminalnih grupa u zemlji. Sudije se upravo vratile sa letnjeg odmora i nešto nije bilo u redu, piše list.

"Zagubljeni predmeti i neobična promaja naveli su sudske službenike da otkriju tunel, dugačak oko 30 metara, koji vodi do podrumskog stana prekoputa. Iznajmljen od strane žene sa lažnom ličnom kartom od jula, stan je bio lansirna rampa za razrađenu pljačku dokaza", piše u članku.

Depo je bila san kriminalaca: u njemu su se čuvali droga, oružje i dokumenti, vrijedni na tržištu, ali i kao ključni dokazi za upotrebu u pravnim postupcima.

"Određeni predmeti sjutra bi potencijalno mogli da obaraju istrage protiv ozbiljne kriminalne grupe...narko-bande „Kavač", rekao je za lokalnu televiziju vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić.

U prostoriji je bilo najmanje 19 nestalih komada oružja, navodi list.

Policija je brzo identifikovala šest osumnjičenih, koji su kopali tunel više od mjesec i po dana, oko dva metra dnevno, sve dok nijesu stigli do skladišta suda.

Prošle nedelje ministar pravde Marko Kovač rekao je da je nestalo oružje povezano sa nekoliko slučajeva, gdje su neki otvoreni, neki zatvoreni, neki novi, a neki od prije 20 godina, od vremena kada je zemlja još bila u savezu sa Srbijom.

Premijer Dritan Abazović rekao je prošlog petka da je policija identifikovala pljačkaše.

"Brzo ćemo riješiti ovaj slučaj“, obećao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.