Crveno bijeli spasili drugu meč loptu

Zvezda izborila “majstoricu“: Pobjednik ABA lige znaće se u četvrtak

O novom šampionu ABA lige odlučivaće „majstorica“! Košarkaši Crvene zvezde su u utorak u hali „Aleksandar Nikolić“ savladali Partizan rezultatom 68:56 u meču u kojem su skoro sve vrijeme vodili. Tim trijumfom je ekipa Duška Ivanovića izjednačila u seriji na 2-2 u pobjedama i spasila i drugu „meč-loptu“ koju je kao gost imao Partizan.

Odluka o novom šampionu Jadrana pašće u četvrtak u „Štark areni“ od 20.00, a domaćin će biti tim Željka Obradovića.

Partizan je bolje otvorio meč u „Pioniru“ i vodio je sa 12:6, ali tada kreće velika serija Zvezde od 14:1, koja preokreće duel i, ispostaviće se, donosi crveno-bijelima i pobjedu. Do kraja druge četvrtine Partizan je bio izuzetno bled u ofanzici i prvih 20 minuta je završio sa tek 24 postignuta poena.

U periodu od koša Zeka Ledeja do trojke Alena Smailagića proteklo je čak sedam i po minuta u kojima crno-bijeli nisu dali koš iz igre. U tom periodu najbolji u Zvezdi bio je Fakundo Kampaco, koji je imao 10 poena u prvom poluvremenu.

U trećoj četvrtini fantastično je zaigrao Ognjen Dobrić, koji pogađa u seriji, a Zvezda je došla i do maksimalnih 49:32. Ipak, u finišu trećeg perioda Partizan počinje da se budi iz svoje vjerovatno najlošije ofanzivne partije sezone. Bitan igrač u ovom periodu za Obradovićev tim bio je Aleksa Avramović, bek srpske reprezentacije, koji je zbog povrede ruke odsustvovao duže od jednog mjeseca. U poslednju četvrtinu lazi se sa vođstvom Zvezde 49:39.

U četvrtoj četvrtini Partizan prijeti u nekoliko navrata dolazi nadomak minimalnog zaostatka, a ispostavilo da se da je ključni momenat bio šut kojim je Kevin Panter mogao da donese Partizanu minus od samo dva poena. Ipak, promašio je trojku, a sa druge strane Kampaco sa pet vezanih poena donosi veliko vođstvo Zvezdi.

Treba istaći i veoma bitnu trojku koju je postigao Stefan Lazarević, krilni igrač srpskog šampiona koji je propustio čitav treći meč serije, a u finišu četvrtog tek ušao u igru.

Partizan je imao priliku da u finišu priprijeti, ali su Panter i Madar napravili veliku grešku i Zvezda je došla do nove velike pobjede.

U samom finišu, na 33 sekunde do kraja, došlo je do jednog prekida, iako je sve bilo riješeno – crveno-bijeli su imali 14 poena viška. Razlog za prekid bio je incident u kojem je učestvovao neko iz publike.

Najefikasniji kod poednika bio je Fakundo Kampaco, koji je duel završio sa 21 poenom (8/18 iz igre), a imao je argentinski plejmejker i po 4 skoka i asistencije. Veoma bitnu ulogu imao je Ognjen Dobrić, koji je postigao 14 poena (6/12 iz igre) i 7 skokova.

Filip Petrušev dodao je 10 poena (4/7 iz igre), a Luka Vildoza je ubacio 8 poena.

U redovima crno-bijelih istakao se Dante Egzum sa 12 poena (4/11 iz igre) i 10 skokova, a po 10 su dodali Kevin Panter i Aleksa Aramović, dok je Zek Ledej zabilježio 10 poena. U sastavu Partizana zbog povrede na ovoj utakmici nije bilo Joanisa Papapetrua.Partizan će tako drugi put u sezoni igrati „majstoricu“ u plej-of seriji u kojoj je vodio sa 2-0. Isto se dogodilo i protiv Real Madrida u četvrtfinalu Evrolige.

Crvena zvezda brani titulu koju je osvojila 2022. godine, kada je u finalnoj seriji slavila baš sa 3-2 protiv „vječitog rivala“. Partizan se bori za prvi trofej u ovom takmičenju još od 2013. godine. Oba tima su u svojoj istoriji po šest puta osvajali ABA ligu i najuspješniji su timovi u istoriji ovog takmičenja.

Titula u ABA ligi ne donosi plasman u Evroligu, ali je veoma izvjesno da će oba beogradska kluba u narednom izdanju Evrolige igrati u elitnom evropskom takmičenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.