Ilustracija

Cerović dodaje da imamo problem sa odlaskom priznatih specijalista

"Crna Gora ima problem sa manjkom ljekara, ne dozvoliti da ih politika razdvaja"

U Crnoj Gori na hiljadu pacijenata rade tri ljekara, dok je evropski prosjek četiri doktora na taj broj građana, kazala je gostujući u emisiji "Link" Radija CG predsjednica ljekarske komore Žanka Cerović. Istakla je da imamo manjak specijalista na jugu i sjeveru, te da odlaze priznati specijalisti. Pozvala je kolege da ne dozvole da ih politika razdvaja.

Cerović je kazala da je Ljekarska komora napravila elektronsku bazu podataka prema kojoj  u Crnoj Gori ima oko 2300 ljekara, od toga u javnom sektoru 1800. Tri ljekara su na 1000 stanovnika, dok  je u Evropi taj prosjek četiri na 1000 pacijenata, što je jako malo, i tamo nedostaju doktori.

"U Kotoru imamo manjak pedijatara. Na sjeveru fali kardiologa,ginekologa i anesteziologa i pacijenti se zbrinjavaju KCCG", kazala je ona.

Istakla je da je jako bitna Strategija zdravstvene zaštite koja bi pokazala koliko ljekara po podređenim regijama ima,a koliko fali.

Cerović je objasnila da je Ljekarska komora podržala oba protesta ljekara jer smatraju da građanima treba pružiti što kvalitetniju zaštitu.

"Nažalost, u KCCG jedan doktor radi za dva, i nije  dovoljno plaćen, a ni ljekarska usluga nije na zadovoljavajućem nivou", rekla je Cerović.

Naglasila je da su opterećeni i da pet ljekara već odlazi iz Crne Gore, dva veoma bitna radiologa, abdominalni hirurg, doktor Lazović, kardiolog.

"Otišli su zbog loše organizacije zdravstvene zaštite i progona ljekara. Ministar zdravlja određuje gdje i pod kojim uslovima ljekari mogu raditi u privatnom sektoru", kazala je ona.

Poručila je da postoji mnogo načina da se stimulišu mladi ljekari da ostanu u sistemu, a ljekarska komora će ih u tome podržati.

Takođe, naglašava da je adekvatna organizacija zdravstvene zaštite veoma bitna.

"Pacijenti ispaštaju zbog toga. Imamo duge liste čekanja, neadekvatnu ljekarsku uslugu, zakazivanje, pacijenti idu u privatne zdravstvene ordinacije i dr", kazala je ona.

Podsjetila je da se u Crnoj Gori najmanje izdvaja za zdravstvo, 6,5 odsto po glavi stanovnika, dok Srbija izdvaja osam odsto, Slovenija 13.

"Potrebno je više izdvajati za zdravstvo, za pacijenta, i da iskoristimo ljekare iz privatnog sektora u javnoj službi, da se njegov rad plati", rekla je ona.

Cerović je poručila ljekarima, da ne dozvole da ih politika razdvaja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.