Crna Goro preuzima vođstvo u dovođenju medicinskih kadrova: Ljekari iz Srbije zarađuju i po 3.000 eura
Ilustracija

Crna Goro preuzima vođstvo u dovođenju medicinskih kadrova: Ljekari iz Srbije zarađuju i po 3.000 eura

Srpski ljekari masovno dobijaju ponude za posao u Crnoj Gori gdje su trostruko veće plate nego u toj zemlji. I dok Aleksandar Vučić obećava povećanje plata specijalistima sa 1.000 na 1.259 eura, u Crnoj Gori doktori primaju od 2.000 do 3.000 eura, baš kao i u Sloveniji ili u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini plate doktora su 2.000 eura, dok Rumunija i dalje drži rekord u ovom dijelu Evrope – 4.000 eura.

Ljekari specijalisti u Srbiji, osim loših uslova rada i deficitarnih kadrova, već godinama imaju najniže plate u odnosu na njihove kolege u regionu, piše nova.rs.

Poznato je da Srbija, iz više razloga, ali prije svega zbog malih plata ostaje bez zdravstvenih radnika, koji odlaze u inostranstvo. Njemačka je do sada bila jedna od najčešćih destinacija u Evropi, a Slovenija u okruženju. Međutim, zbog povećanja plata, ali i velike potrebe za medicinskim osobljem, Crna Gora uveliko u ovoj trci preuzima vođstvo.

Sve više ponuda za posao u Crnoj Gori

“Zašto da idu u Njemačku, kad mogu u Crnu Goru. Bliže je, a plate su odlične, tri puta veće nego kod nas. Bez doprinosa za zdravstvo, koje je Crna Gora ukinula prije nekoliko godina, njihova država je shvatila da mora da izdvaja iz budžeta dovoljno za svoje ljekare, sa kojima inače njihove ustanove kubure. Kadrovi su im neophodni, jer ih nemaju ni blizu dovoljno, iako su mala zemlja. Povećanje plata je upravo način da zadrže kadrove koji još nijesu otišli, a da privuku one iz okruženja, zbog čega i naši zdravstveni radnici dobijaju sve više ponuda da idu da rade u Crnu Goru”, objašnjava za Nova.rs dr Tatjana Vešović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vršac, koja je i članica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Ipak, pacijenti iz zemalja regiona i dalje se u velikom procentu liječe u Srbiji.

“Poznati smo po stručnosti, pa kod nas i dalje dolaze pacijenti iz Bosne, Crne Gore, Makedonije. Naši ljekari ih sve zbrinjavaju, iako su mizerno plaćeni, ostaju ovdje i rade svoj posao, ali pitanje je do kad će tako izdržati. Mnogi na poziv odlaze u ove komšijske zemlje gdje operišu ili se bave dijagnostikom za honorar. Slovenija, Rumunija, Crna Gora brinu o zdravlju svojih građana, jer kad su ljekari zadovoljni, onda je liječenje na višem nivou i zdravstveni sistem daleko bolje funkcionište”, kaže doktorka.

Dr Gorica Đokić, specijalistkinja neurologije i predsjednica Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, navodi za Nova.rs da je tužno što su plate srpskih ljekara među najmanjima u regionu, ali ističe da i dalje imaju odličan kadar.

“Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori užasno stoje sa kadrovima, a vlastima je jasno da ne mogu svi građani da plaćaju privatno liječenje. Država se, povećanjem plata, pobrinula da stimuliše ljekare da ne odlaze, a na ovaj način će privući još medicinara iz okruženja. To je uradila i Rumunija prije nekoliko godina i spasili su zdravstveni sistem. Srbiju čeka totalni kolaps, koji će se desiti ako se ne ugledamo na ove primjere iz komšiluka i ako ubrzo ne shvatimo da je zdravstvo najvažnija karika u društvu”, kaže dr Đokić.

Početkom prošle godine, ministarka zdravlja Danica Grujičić, govorila je o platama ljekara i tada izjavila: “Da se ja pitam doktori bi imali najmanje 300.000 dinara platu, ali ne pitam se, naravno”, i naglasila da su: „Standard i odgovarajuća plata, motivacija broj jedan“. Od tada je prošlo gotovo godinu dana, a plate ljekara danas nijesu ni blizu ministarkine zamišljene cifre. Iz srpskog Fonda za zdravstvo novac se preliva na sve strane, ističe ona.

“Građani uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, a ne znaju gdje završavaju te pare. Niko ne može da uđe u trag novcu, za koji znamo da se iz Fonda prelivao za gradnju puteva, davanje nekim sportskim klubovima i tome slično. Takođe, iz Fonda se odvaja i za ljekove, terapije, plate, ali to je samo djelić sredstava”, naglašava dr Vešović.

Plate ljekara u Srbiji i zemljama regiona

Srbija – ljekar specijalista – 1.072, subspecijalista – 1.200, doktor medicine – 918, medicinska sestra/tehničar sa četvrtim stepenom stručne spreme – 568

Crna Gora – ljekar specijalista – od 2.500 subspecijalista – oko 3.000 eura

Hrvatska – ljekar specijalista – 2.797, subspecijalista – 2.965

Bosna i Hercegovina – ljekar specijalista – 2.000

Slovenija – ljekar specijalista – 2.000 do 3.000, subspecijalista – oko 4.000

Makedonija – ljekar specijalista do 1.500

Albanija – lekar specijalista – do 2.000

Bugarska – ljekar specijalista – do 2.000

Rumunija – ljekar specijalista – 4.000, subspecijalista – 7.000, medicinska sestra/tehničar – 1.700 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.