Rusija će pojačati protivvazdušnu odbranu blizu Finske

Rusija će pojačati protivvazdušnu odbranu blizu Finske

"Protivvazdušne snage rješavaju pitanje zaštite državne granice na sjeverozapadu zemlje u skladu s povećanim stepenom prijetnje", rekao je general Andrej Demin.

Rusija, stekavši nova iskustva u ratu u Ukrajini, namjerava reformisati svoju protivvazdušnu odbranu, koju će takođe ojačati kao odgovor na pristupanje Finske NATO savezu, rekao je komandant u ruskim vazdušno-kosmičkim snagama VKS.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. februara prošle godine i koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", pretvorila se u mukotrpno artiljerijsko ratovanje uz raširenu primjenu bespilotnih letjelica i projektila, čime se ispituju protivvazdušne sposobnosti obiju zemalja.

General Andrej Demin, zamjenik šefa vazdušno-kosmičkih snaga, u intervjuu objavljenom danas u novinama Crvena zvijezda rekao je da se ruska protivvazdušna odbrana suočila s nizom izazova zbog ukrajinskih napada, prenosi Hina.

Rusija je rasporedila više od 50 pokretnih radarskih stanica, avion A-50 za rano upozoravanje i kontrolu patrolira 24 sata dnevno, a rakete i protivvazdušni sistemi u područjima pored Ukrajine ojačani su, kazao je Demin.

Protivvazdušne jedinice u ukrajinskim pokrajinama pod ruskom kontrolom raspoređene su radi odbrane ključnih instalacija, a Rusija je povećala proizvodnju sistema protiv dronova RLK-MC, dodao je. Reforme su "nesumnjivo u planu i biće implementirane", kazao je Demin.

"Svrha predstojećih promjena je razvoj oružanih snaga, usmjeren prema poboljšanju protivvazdušnog sistema Ruske Federacije", pojasnio je.

Demin je napomenuo da će Moskva takođe ojačati svoju odbranu nakon što se Finska, koja je dijeli 1.300 kilometara dugu granicu s Rusijom, pridružila NATO-u.

"U ovakvim uslovima, protivvazdušne snage rješavaju pitanje zaštite državne granice na sjeverozapadu zemlje u skladu s povećanim stepenom prijetnje", kazao je Demin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.