Švajcarska više nije neutralna: Odustali od tog statusa, uveli sankcije Rusiji
Ilustracija

Švajcarska više nije neutralna: Odustali od tog statusa, uveli sankcije Rusiji

Švajcarska je danas odustala od svog istorijski neutralnog statusa kako bi se pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije uvedenim zbog agresije na Ukrajinu.

U današnjoj objavi švajcarsko Federalno vijeće navelo je da usvaja sankcije EU protiv Rusije, koje odmah stupaju na snagu.

Paket sancija cilja razne ruske kompanije i pojedince, a između ostalog uključuje zamrzavanje ličnih sredstava ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Federalno vijeće navodi da će Švajcarska takođe zatvoriti nebo za sve letove iz Rusije, "kao i svako kretanje letelica sa ruskim oznakama", zabraniti ljudima bliskim Putinu ulazak u Švajcarsku i poslati pomoć u Poljsku za ukrajinske izbjeglice.

"Švajcarska vas uvjerava u svoju solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom"; navodi se u objavi, prenosi Biznis insajder.

Švajcarska je zabranila ulazak u zemlju petorici oligarha bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, izjavila je danas ministarka pravde Karin Keler-Sater na konferenciji za novinare nakon što je neutralna Švajcarska usvojila sankcije EU Rusiji.

Keler-Sater nije navela na koga se odnosi zabrana švajcarske vlade pozivajući se na zaštitu privatnosti, prenosi Rojters.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.