Danas je Sveti Luka, zaštitnik ljekara i osnivač hrišćanskog ikonopisa
Sveti Luka

Danas je Sveti Luka, zaštitnik ljekara i osnivač hrišćanskog ikonopisa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetom apostolu Luki, poznatiji kao Lučindan.

Jevanđelista Luka, Grk po rođenju, prije krštenja neznabožac, jedan je od apostola. Po zanimanju ljekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije, pa se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lijepa i zanimljiva narodna vjerovanja, a smatra se zaštitnikom ljekarske profesije i mnogih bolnica.

Vjeruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

Običaji na ovaj veliki praznik razlikuju se od mjesta do jmesta. U Bosni je ovo radosni dan za čobane, koji tada ne rade, već prave veliko veselje i puštaju ovnove da se pare sa ovcama. Takođe, na ovaj dan oni obavezno jedu cicvaru.

U Srbiji se na ovaj dan poštuje običaj opasivanja torova koncem, kako vukovi ne bi davili stoku, jer se zbog izreke "Ide Luka, evo vuka" vjeruje da je došlo vrijeme prave zime i da će vukovi uskoro početi da izlaze iz šume. Takođe, vjeruje se i da je na pragu snijeg, pa je tako nastala izreka "Sveti Luka, sneg do kuka".

Mnogi Srbi slave Svetog Luku kao krsnu slavu. Iako je u crkvenom kalendaru obilježen crnim slovom, na ovaj dan ne bi trebalo raditi nikakve teže poslove.
Vjernici Svetog Luku slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

Po narodnom običaju danas ne bi trebalo da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvjek pomagao ljudima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.