Ministarstvo donijelo naredbu: Maske u školama obavezne
Ilustracija

Ministarstvo donijelo naredbu: Maske u školama obavezne

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je naredbu na osnovu koje svi zaposleni i učenici, tokom boravka u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju obrazovni program i vaspitni rad, nose zaštitne maske na licu koja pokriva nos i usta.

Od naredbe su izuzeti, kako su naveli, oni koji, uslijed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

"Temelj ove naredbe je očuvanje zdravlja đaka jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima. U isto vrijeme, nošenjem maske u školama, štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole.U ovom trenutku, obavezno nošenje maske je nužno za regularan početak školske godine. U slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske.

Podsjećamo, ranije je usaglašeno da časovi traju 30 minuta, da odjeljenja ostaju zajedno, da škole imaju veliki odmor, da djeca mogu da nose svoju užinu bez dijeljenja sa ostalima, ali i da im se, prilikom ulaska u škole, svima mjeri temperatura i dezinfikuju ruke", saopšteno je iz Ministarstva.

U cilju očuvanja regularnog rada škola, kako su kazali, Ministarstvo zdravlja obavezalo je Institut za javno zdravlje da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama.

"Pravila u vezi sa pohađanjem nastave će se, shodno promjeni epidemiološke slike, prilagođavati. Uz nadu da je došlo vrijeme da se poštovanje mjera u borbi protiv korona virusa ne svodi na strah od kontrola, već na odlučnost da se virusu odupremo, Ministarstvo zdravlja poziva kompletnu javnost da bude dosljedna u primjeni osnovnih mjera.Još jednom pozivamo sve zaposlene u prosvjeti, koji su od trenutka nabake prvih vakcina, bili i ostali prioritet za imunizaciju da se vakcinišu i, na taj način, doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.