Predsjednik Udruženja pedijatara: Vaksinisati i djecu
Foto: iStock

Predsjednik Udruženja pedijatara: Vaksinisati i djecu

Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je danas da u ovom trenutku u zemlji nema mnogo djece oboljele od kovid 19 i da ih je još manje sa teškim oblicima bolesti, ali je dodao da to ne znači da ih neće biti.

Konstantinidis je na RTS-u rekao da je Udruženje pedijatara još prije šest-sedam nedjelja upozorilo na mogućnost pojave delta soja i pozvalo na vakcinaciju, imajući u vidu da je u Srbji bila registrovana vakcina za taj uzrast.

"U ovom trenutku delta soj ne izaziva težu kliničku sliku kod djece i ne izaziva više multisistemskih inflamatornih odgovora. Međutim, raširenost među mlađima od 20 godina je mnogo veća, pa u tom kontekstu i djece, posebno kod one preko 12 godina, mnogo je veća, nego kod dosadašnjih, klasičnih sojeva", istakao je Konstantinidis

On je ukazao da to i jeste opasnost, jer kada ima više obolelih, biće mnogo više teških oblika bolesti. Dodao je da će, nažalost, deca lakše širiti delta soj na starije koji se nisu vakcinisali.

Konstantinidis je naveo da je vakcinisano manje od jedan odsto djece i da je malo vjerovatno da se taj broj poveća, pošto 50 odsto populacije ne želi da se vakciniše.

"Ja ću sada reći jednu činjenicu koja stoji, a to je da se mi vrlo često zaklinjemo u djecu, prišijemo našoj ljubavi prema njima i želju da budu zdrava, a onda nismo u stanju kao društvo da izvršimo vakcinaciju i na taj način njih zaštitimo. Dakle, tih jedan posto u ovom trenutku nije ništa", rekao je Konstantinidis.

On je ocijenio da treba da se završi proces vakcinacije odraslih, ali da se uporedo sa tim može vršiti vakcinacija djece od 12 do 15 godina i dodao da je Udruženje pedijatara izdalo preporuku o tome koja bi djeca prvo trebalo da se vakcinišu.

"Malo je više preporučljivo djeci koja su u većem riziku za teške oblike. To su prije svega djeca sa imunološkim bolestima, onkološkim, teškim metaboličkim, endokrinološkim, gojazna djeca koja su se kod nas pokazala kao posebno rizična grupa i svi ostali koji su nekom povećanom riziku da dobiju teži soj", naglasio je Konstantinidis.

Ukazao je da je većina evropskih udruženja prešla na preporuku da sva deca starija od 12 godina dobijaju vakcinu.

"Mi smo za nijansu oprezniji i ne insistiramo na tome, imajući u vidu situaciju u društvu i imajući u vidu da je meni zaista potpuno nejasna ta antivakcinalna kampanja. Izloženost tom neprijatnom, nestručnom i nemedicinskom efektu je nešto što treba možda treba puferizovati i krenuti u sistematsku vakcinaciju", naveo je Konstantinidis.

On je takođe rekao da Udruženje pedijatara podržava preporuku SZO da se nastava u školama odvija na klasičan način.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.