Završena treća povorka ponosa u BiH: Dok god postoji kršenje ljudskih prava, postoji fašizam
Foto: M. HASKIĆ

Policajci se vide i na krovovima okolnih zgrada

Završena treća povorka ponosa u BiH: Dok god postoji kršenje ljudskih prava, postoji fašizam

Danas se u Sarajevu održava treća povorka ponosa. Uži dio grada zatvoren je za saobraćaj, pješaci se ne mogu kretati ulicama za koje je procijenjeno da su u sigurnosnom riziku te policija upućuje građane na alternativne pravce. Jake policijske snage su na terenu.

Završen je predviđeni program u 13:30h ovogodišnje Povorke ponosa. Učesnici se razišli s Trga BiH a sve je proteklo u najboljem redu i bez ijednog incidenta.

¨Često budemo žrtve porodičnog nasilja, došlo je vrijeme da kažemo dosta boravku u četiri zida i da glasno progovorimo o problemima s kojima se suočavamo. Ponosno ćemo šetati ulicama. Ovdje smo da zaustavimo okove koji se zovu, nasilje i stigmatizacija. Ovdje smo van četiri zida, prkosni i ponosni, zahtijevamo ravnopravnost. Ovo je otpor.˝ poručio je Amar Čatović koji se obratio u ime organzatora.

"Nismo došli da ćutimo", jedna je od poruka na transparentima.

Jedna od organizatorki Povorke ponosa Lejla Huremović kazala je da nije bilo jednostavno organizovati ovaj događaj zbog pandemije korona virusa.

˝Ali, uspjeli smo, evo nas napokon. Bitno nam je da obezbijedimo sigurnost LGBT populaciji. Glavni ciljevi okupljanja su da pošaljemo poruku da nam je dosta nasilja, da ulice nisu sigurne za naše kretanje. Želimo reći da LGBT populacija nije ravnopravna u društvu jer istopolni brakovi nisu prihvaćeni. Svi zajedno ćemo da rušimo zidove margine.˝ rekla je Huremović.

Jadranka Miličević iz Organizacionog odbora istakla je da su tu da se izbore za prava.

˝Želimo da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se susrećemo. Jedan od primjera neravnopravnosti je što ne možemo uzeti BIHAMK family karticu jer navodno nismo "family". Očekujemo danas pozitivne reakcije i podršku većine građana. Ovo je protest protiv toga što nemamo jednaka prava. '' rekla je Miličević.

 

bih

 

 Učesnicima Povorke pridružili su se i domaći i strani zvaničnici.

Stigli su ambasadori Erik Nelson i Metju Fild, domaći zvaničnici Predrag Kojović, Saša Magazinović, Edin Forto...

Saobraćaj će biti zatvoren do 14 sati, a tramvaji voze samo od Ilidže do Čengić-Vile.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.